Berättande

Idag har jag sett flera artiklar som den här från BBC om att några forskare har försökt undersöka åldern på gamla berättelser och kommit fram till att vissa av våra sagor är flera tusen år gamla. Några härstammar så långt tillbaka i tiden som bronsåldern, enligt deras beräkningar. Det tycker jag är helt fantastiskt.

Människan är en kommunikativ varelse. Att berätta och lyssna på andras berättelser är djupt rotat i vår natur. Det är något som vi alltid har gjort. Att ignorera människors berättelser eller att tysta dem är att osynliggöra dem, att omänskliggöra dem.

Att få möjlighet att ordna sina intryck i en berättelse och att bli lyssnad på kan göra under. Det är genom berättelserna vi skapar om oss själva, våra upplevelser, erfarenheter och vår relation till omgivningen som vi skapar sammanhang av annars enskilda händelser som avlöser varandra. Det är genom berättelserna vi skapar förståelse för tillvaron. Det är genom att berätta för varandra vi kan skapa den gemensamma grund som är förutsättning för samhörighet, en gemensam berättelse. Vad är mänsklig kultur om inte den samling berättelser som vi berättar om oss själva?

the-art-of-storytelling

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s