Mansplaining om tjejsemlor

Nu är det jul igen. För mig innebär det kvalitetstid med familjen. På det stora hela är det trevligt, men det leder också oundvikligen till oräkneliga tillfällen för mansplaining. Kanske är det det oundvikliga resultatet av att samla ihop män från en eller ett par äldre generationer med kvinnor i min generation och tvinga dem att umgås flera timmar i sträck. Jag vet inte. Hur som helst har denna julen bjudit på ett par riktiga godbitar. Här är en av dem:

Någon förklarade att det var fånigt av vissa feminister att bli upprörda över saker som att en mindre semla kallades för tjejsemla. För det är ju en sån småsak… Ja, jo, det är det ju, om man bortser från att tjejer hela tiden bombarderas av budskapet att de ska vara snygga och det innebär smala och alltså därför inte bör äta onyttigheter och i allmänhet äta mindre, utan att en jävla konditor också antyder att tjejer ”vill” ha mindre semlor än killar.

Här är lite fakta från folkhälsomyndigheten: Fler män än kvinnor är överviktiga. Det är alltså inte tjejer som borde vara den främsta målgruppen för små semlor. Att kalla det mansemla var det ändå ingen som hade tänkt på. Det är därför feminister blir upprörda, för att beslutet att kalla en liten semla för tjejsemla istället för att kalla den för ”liten semla” är bara ett av mängder av små, små signaler som skickas till just tjejer om att de ska vara på ett visst sätt. Kalla det för indoktrinering, om du vill. Det är det faktum att många bäckar små gör en stor å och i detta fallet bidrar till att just unga kvinnor är de som mår sämst i vårt samhälle idag, som retar upp feminister.

Men föralldel, det är klart att du tycker det är fånigt. För du lever i en värld som är utformad för att passa för just sådana som dig. Det är inte du som mår dåligt eller får ätstörningar för att det finns mindre ”tjejsemlor”. Det är inte du som ständigt på olika sätt får veta att du inte duger. Det är inte ett problem för dig. Små mansemlor finns ju som sagt inte. Så därför är det ju per definition inte ett problem.

Eftersom det inte är du som drabbas är din åsikt kanske inte särskilt relevant, har du tänkt på det?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s