Är du en del av problemet?

on

AlbertaTarSands3_1En kollega gav mig en käftsmäll häromdagen. Åtminstone kändes det så. Vi satt och pratade under en lugn stund och jag sa något om miljön. Hon kommenterade att hon inte tänkte på miljö och klimatförändringar för det kvittade vad hon gjorde, det gör ju ändå ingen skillnad. Få saker provocerar mig mer än den attityden.

VI BEFINNER OSS I DEN HÄR SKITEN JUST FÖR ATT DU OCH MILJONTALS ANDRA SOM DU FORTSÄTTER TÄNKA SÅ ISTÄLLET FÖR ATT TA DIN DEL AV ANSVARET OCH GÖRA DET DU KAN!

FATTA ATT DET ÄR DITT FEL ATT TUSENTALS MÄNNISKOR DÖR OCH ÄNNU FLER KOMMER ATT DÖ SOM EN FÖLJD AV EXTREMT VÄDER, BRIST PÅ MAT OCH VATTEN, EPIDEMIER SAMT KONFLIKTER I SAMBAND MED OVANSTÅENDE. FATTA ATT DET ÄR DITT FEL ATT DJUR OCH VÄXTER UTROTAS OCH ATT DE UTSÄTTS FÖR ENORMT LIDANDE. DET ÄR DITT FEL ATT DINA OCH ALLA ANDRAS BARN OCH BARNBARN RISKERAR ATT LEVA SINA LIV I MISÄR FÖR ATT JORDEN BLIVIT HELT FÖRSTÖRD.

DET ÄR DITT FEL EFTERSOM VÅRT SAMHÄLLE FUNKAR PÅ ETT SÄTT SOM INNEBÄR ATT NÄSTAN ALLT DU GÖR BIDRAR TILL MILJÖFÖRSTÖRING. DET MÅSTE INTE VARA SÅ OCH DU KAN HINDRA DET, MEN DU ÄR FÖR JÄVLA EGOISTISK OCH LAT FÖR ATT BRY DIG.

Visst, om bara du, eller bara jag, försöker göra något så gör det ingen skillnad, men det finns miljontals människor världen över som är precis som du och jag (bortskämda, vita medelklassare i rika demokratier) och om miljontals människor börjar göra något så gör det skillnad. Det finns en enda anledning till att vårt samhälle fortsätter att fungera dag ut och dag in och det är att vi tillåter det att fortsätta. Om alla vi miljoner bortskämda skitungar som har allt som vi behöver och lite till, som är rikare och mer privilegierade än de flesta i världen men långt ifrån bland de rikaste och mäktigaste, började sätta oss på tvären skulle alltihop rasa samman.

För makten finns inte i pengar, makten finns i ANTAL, i massa, och de som vi normalt tänker på som makthavarna, politikerna och de stora företagen, den så kallade 1 procenten, de har bara den makten för att vi låter dem ha den. De har bara makt för att vi är för upptagna av att köpa grejer vi inte behöver och av att försöka uppnå ideal som ändå inte är bra för oss och av att konkurrera med varandra eftersom de sagt åt oss att vi måste göra det, för att tänka på att ta makten ifrån dem.

Vi kan tvinga många företag att ändra sitt beteende genom att sluta köpa deras skit som vi ändå inte behöver, så att de har att välja mellan att anpassa sig eller dö. Vi kan tvinga politiker att fatta beslut som vi vill ha och vi kan tvinga dem att genom lagar och regler tvinga företag som vi inte själva kan påverka som konsumenter, genom att protestera högt och ljudligt, vägra rösta på dem och istället kandidera själva om de inte gör som vi vill. De kan få välja mellan att anpassa sig eller leta efter en ny karriär utanför politiken.

Många är irriterade på att politiker inte gör tillräckligt för miljön, men varför skulle de? Folk röstar ju på dem ändå, eller ligger de på sofflocket, men i vilket fall som helst får politikerna fortsätta som tidigare. Vi samarbetar med dem genom att ge dem deras mandat så att de kan låta miljöförstörare fortsätta med sin verksamhet. Vi tror på dem när de säger att om de ställer hårdare krav på företagen så flyttar de utomlands och att vi alla måste göra uppoffringar för att konkurrera med andra länder för annars blir vi arbetslösa och fattiga. Vi accepterar deras ryggradslösa feghet istället för att ställa krav på dem. Sluta klaga på politikerna och tvinga dem att göra rätt istället. Vägra konkurrera. Tvinga dem att bygga ett system där alla kan leva ett gott liv. Det är inte svårt. Kunskapen finns. Teknologin finns. Resurserna finns. Det enda som saknas är politisk vilja.

Säg åt dem att de kan låta företagen som inte gillar våra villkor flytta! Säg åt dem att det är helt ok att låta miljöförstörande företag som inte vill eller kan anpassa sig till hårdare miljökrav betala notan. Det gör ingenting om de går under på kuppen. Vi klarar oss utmärkt utan dem för när de försvinner och vi slipper konkurrera med dem, kan vi skapa miljövänligare lösningar istället som kan ge nya jobb som är bättre för miljön. Säg åt dem att sluta subventionera skit och att använda våra skattepengar till insatser som gör skillnad för miljön. Vi kan skapa en ekonomi och en arbetsmarknad som inte bara främjar miljön utan även livskvalitet, istället för att skapa orättvisor, stress, sjukdom och lidande som ofta är fallet nu.

Säg åt dem att vi skiter i den fria marknaden, för den är inget värd ändå när miljön är förstörd. Den har inte hjälpt oss att undvika miljöförstöring hittills och den kommer inte kunna rädda oss när klimatet är uppfuckat. Säg åt dem att vi skiter i att vi kan välja mellan att köpa billiga miljöovänliga saker eller betala några kronor extra för miljövänligare varianter för det finns ingen anledning i världen till att över huvud taget producera miljöovänliga varianter när det finns miljövänliga, eftersom alla ska ha tillgång till det de behöver och samtidigt slippa gifter. Säg åt dem att vi skiter i avregleringar, för de kommer inte stoppa sjukdomar, översvämningar eller matbrist. Vi skiter i skattesänkningar, för några hundralappar extra i månaden kan inte heller rädda oss när miljön är förstörd. Vi skiter i frihandel för det om något har ökat miljöförstöringen och vi vill hellre ha en politik som gör att fattiga människor får tillgång till mat, rent vatten, sjukvård och slipper vara rädda för att utsättas för våldsbrott eller falla offer för katastrofer.

Säg åt dem att det enda vi är intresserade av är livskvalitet och livskvalitet är omöjlig när miljön vi lever i och är beroende av är förstörd. Livskvalitet är inte prylar som producerats och fraktats hit på ett sätt som skadar både andra människor och naturen och det är inte att sitta inspärrad på ett tråkigt jobb 8 timmar om dagen för att kunna köpa mat som är full av kemikalier. Sluta finna dig i den skiten. Säg åt dem att det vi vill ha är politiker som vågar fatta beslut som faktiskt gör en skillnad, som faktiskt höjer vår livskvalitet på riktigt.

Det är ditt ansvar att se till att företag och politiker vet vad du tycker om hur de sköter sig och vad du vill ha. Det är ditt ansvar att hjälpa till med att stoppa dem när de förstör dina och alla andras förutsättningar för ett gott liv.
SLUTA SKYLLA PÅ ANDRA. SLUTA VARA EN DEL AV PROBLEMET. TA DITT ANSVAR.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s