Får jag plats i ditt Sverige, Björn Söder?

Läste som så många andra den omtalade intervjun med BS i DN i söndags och jag kan inte låta bli att undra liksom, vad skulle SD göra med en sån som mig om de fick bestämma? De lägger så vansinnigt mycket vikt på att man ska ha en gemensam grund att stå på i ett samhälle för att det ska funka. De kopplar det till ”kultur” och ”värderingar” -till ”svenskhet”.

-Vi är för ett inkluderande samhälle, så alla som vill får plats. Vi har en öppen svenskhet som inkluderar även människor med rötter utomlands. Men man måste anpassa sig till det svenska och assimileras för att kunna bli svensk. Säger BS. Han pratar också om att det visst finns olikheter mellan svenskar, men att vi även har saker gemensamt. Han säger:
-Jag har säkert rätt mycket gemensamt med en liberal som är uppväxt i Sverige – även om vi har olika politisk uppfattning. Men vi har en samhörighet, vi firar samma högtider och har även en del grundvärderingar gemensamma

Deras logik verkar vara att så länge man är ”svensk”, eller åtminstone ”assimilerad utlänning”, så kommer allt vara frid och fröjd. De verkar tro att olikheter ”oss svenskar emellan” på något sätt är annorlunda från olikheter mellan ”svenskar” och ”utlänningar”. Olikheter ”svenskar emellan” är inget problem, men olikheter mellan ”svenskar” och ”utlänningar” är det.

Vad exakt är det du menar att du och jag, i egenskap av svenskar, har gemensamt som gör att våra meningsskiljaktigheter är ok och som därför kvalificerar oss för att få vara i Sverige? För jag måste erkänna att trots att jag är född och uppvuxen i Sverige och tack vare våra gamla fina kyrkböcker kan bevisa att i mina ådror flyter bara svenskt blod åtminstone sådär en 8-10 generationer tillbaka i tiden kan jag inte alls känna igen mig i det du och dina SD-kolleger beskriver när ni pratar om hur ni vill ha det i Sverige. Det är ett Sverige som jag inte för allt i Världen vill ha.

Jag har svårt att känna samhörighet med dig, BS. Jag tycker inte det känns som om vi har något gemensamt. Får jag stanna i Sverige ändå?

Det är helt uppenbart att jag inte delar dina värderingar, framförallt inte om demokrati och jämställdhet, som tas upp som exempel i artikeln. Jag tycker att SDs syn på jämställdhet och kvinnor i allmänhet är rent ut sagt medeltidsmässig. Jag tycker att SDs syn på LGBT-frågor är horribel. När jag läser i tidningen vad vissa av era partimedlemmar säger och gör, tycker jag att det borde finnas lagar mot det (i vissa fall finns det lagar mot det och jag upphör aldrig att förvånas över hur ett parti som påstår sig stå för demokrati kan ha så många anhängare som gång på gång så totalt skiter i den svenska lagen och grundläggande dmokratiska principer).

Jag tycker att er attityd mot tiggarna som kommer hit är fullständigt idiotisk och dessutom helt omänsklig. Jag tycker att er definition av demokrati är synnerligen snedvriden i förhållande till vad jag lärt mig om demokratibegreppet efter många års akademiska studier. Om det SD håller på med är ”demokrati”, klarar jag mig bra utan demokrati, tack. Jag ser stora delar av SDs politik och ideologi som ett direkt hot mot min personliga frihet.

Jag firar inte samma högtider som du. Jag kommer från ett sekulärt hem som firade kristna högtider mest av gammal vana och i vuxen ålder har jag helt vänt kristen tro och kristna värderingar ryggen till förmån för en annan religion. Jag deltar visserligen i julfirande med min familj av tradition, men bara för att det är en ursäkt att äta massor av god mat och umgås med nära och kära. Högtiderna jag firar äger rum på helt andra datum, firas på helt annat sätt och handlar om helt andra saker än jungfrufödslar och judar som korsfästs av romare. Du har förmodligen aldrig hört talas om dem.

Jag tycker dessutom att svensk husmanskost som regel är trist, enahanda och ofräsch.

Jag tycker det är otroligt förmätet och smaklöst av dig att ta dig rätten att påstå att judar och tornedalsfinnar inte är svenskar och säga att du ändå ”accepterar dem här”. Vem i helvete har gett dig och ditt parti rätten att definiera vem som är svensk och bestämma vem som ”accepteras”? Jag blir fullständigt vansinnig när jag hör dig och dina kolleger försöka bestämma hur min sambo som kommer från ett annat land ska vara, tycka, tänka och bete sig för att få stanna här.

Faktum är att jag lagt oändligt mycket energi på att slå mig fri från många uppfattningar och värderingar som jag socialiserats in i under min uppväxt här i Sverige. Jag har offrat blod, svett och tårar för att bidra till avskaffandet, eller åtminstone minska omfattningen, av vissa delar av den ”svenska kulturen”; saker som jag anser vara förlegade och osunda både för mig personligen, för min omgivning och för samhället i stort men som du verkar tycka är viktigt att bevara.

På vilket sätt inbillar du dig att mina konflikter med den ”svenska kulturen” och mina annorlunda (i förhållande till dina) åsikter är mindre problematiska för ditt svenska idealsamhälle än annorlunda åsikter som hålls av någon som fötts i ett annat land, är tornedalsfinne, same eller jude?

Skulle jag få ha en plats i Sverige, när andra som delar dina värderingar lika lite som jag tydligen inte får det? Ger mina förfäder mig något slags fripass? Får man tycka vad som helst i SDs Sverige, så länge man har svenska föräldrar (som inte är samer, finnar eller judar) och är född i Sverige? Måste man i så fall bevisa sin svenskhet med gentest eller räcker det med svenska namn i födelsebeviset?

Nu när jag tänker efter, så inser jag dessutom att jag kanske inte alls är svensk trots allt. Jag kommer ju från Blekinge och det är ju där alla mina förfäder levt. Blekinge var ju danskt förr i tiden, så jag är kanske, precis som tornedalsfinnar, samer och judar inte svensk i dina ögon? Vi blekingar, skåningar och hallänningar kanske borde repatrieras till Danmark?

Vore det inte lättare och rättvisare att helt enkelt skita i om en person är svensk eller ej och låta samma regler gälla för alla? Vad exakt är det för krav man ska uppfylla för att få en plats i ditt Sverige?

Vad skulle hända med mig om du och ditt parti fick bestämma? Skulle jag bli utslängd från det här landet? Eller skulle mina åsikter bli stämplade som kriminella? Skulle jag fortfarande få rösta, trots att jag inte delar dina värderingar? Borde jag bära nån slags armbindel så att folk kan se mina ”avvikande” värderingar och min osvenska bakgrund så att de kan hålla sig på avstånd? Eller ska jag föras in i något slags register över människor som är nästan svenskar men har olämpliga tankar så att ni riktiga svenskar med ”rätt” värderingar kan hålla koll på mig?

Alla som vill får ju inte plats, trots att du säger det. Om man kommer från ett annat land får man inte plats om man inte har de värderingar som du menar är ”svenska”. Det är inte att vara inkluderande. Det är att vara exkluderande -att stänga ute dem som inte passar i din mall. Vad jag undrar är var du drar gränsen. Vem får vara i ditt Sverige och vem får tycka vad?

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Christer Holm skriver:

    Håller mer det du skriver och i det Sverige jag vill leva och bo i ska vi ta hand om vandra var vi än kommer ifrån , vilken läggning vi har.

    Jag är inte heller svensk enligt BS inte heller min dotter. Men visserligen så skulle Sverige vara som han vill ha det så vill jag inte vara en del av det här landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s