När myt och politik möts

M13.1HydraHar läst boken A short history of myth av Karen Armstrong i helgen. Det är en liten och ganska intressant bok, men jag måste erkänna att mycket av idéerna runt mytens roll och varför de utvecklats som de har känns mer som hittepå av författaren eller författare hon refererar till. Det finns andra teorier som jag själv tycker känns betydligt mer trovärdiga.

Det finns dock en poäng i boken som jag vill lyfta fram trots att det egentligen bara är en liten bisats till bokens egentliga budskap, nämligen att i och med att vi i vårt moderna samhälle lägger vikt vid vetenskap, logik och rationalitet och avfärdar myten som meningslöst skitsnack, blir vi väldigt sårbara inför just myter.

Armstrong menar att myter inte försvinner bara för att vi så att säga vänt ryggen mot dem. De har fortfarande en viktig roll att fylla och vi fortsätter att skapa myter. Problemet är att eftersom vi sedan renässansen och inte minst under det senaste århundradet ignorerat myten eftersom vi ansett att den inte har något värdefullt att erbjuda oss, har vi glömt hur vi ska förhålla oss till myter. Vi har glömt vad de gör, vilken roll de har och vi har blivit sämre på att känna igen en myt.

När vi inte längre har den grundläggande förståelsen för myten får vi svårt att värja oss för destruktiva myter. Det tycker jag är en väldigt intressant och viktig insikt. Vi känner inte igen myterna för vad de är. Vi är så fokuserade på objektiv sanning, på vetenskap och logik, att vi utgår ifrån att det är det vi har att göra med även när vi träffar på en myt.

Ett aktuellt exempel är högerextremismen som breder ut sig inte bara i Sverige utan över hela Europa. Den bygger på myter om bland annat att vi inte har råd att erbjuda en dräglig tillvaro för alla som kommer hit och på myter om att vi är så olika att vi omöjligen kan leva tillsammans i harmoni. Den bygger på myter om krafter som vill förstöra vårt samhälle och om den som hjältemodigt och trots stort motstånd oförtröttligt kämpar för att försvara det.

De här myterna har uppstått för att det uppstod ett tomrum när vi avfärdade de gamla myterna till fördel för vetenskapen och rationalismen. Vetenskapen och rationalismen har inte tillgodosett hela vårt behov av mening och att förstå tillvaron och vår plats i den. De har inte gett oss fullgoda svar på livets stora och svåra frågor. De har inte gett oss trygghet och tröst.

Många ser inte skillnaden mellan de här destruktiva myterna och logiska resonemang och kvantifierbar fakta. De tror att myterna är verkligheten. Ett annat problem är att eftersom vi gör det här misstaget får vi svårt att bemöta de här myterna. Myter opererar på ett annat plan än det rationella, logiska. Rationella och logiska argument är ofta verkningslösa mot myter eftersom myter har en helt annan funktion och därmed följer helt andra regler och lagar. Det är just det vi ser när vi försöker mota bort högerextremismen och främlingsfientligheten.

Vi hanterar dess myter på samma sätt som vi lärt oss hantera alla problem, nämligen med hjälp av vetenskapliga och rationella argument. Vi visar upp statistik och vi exponerar de gräsliga åsikterna och beteendena som högerextremisterna står för och förväntar oss att folk ska ”ta sitt förnuft till fånga” och sluta stödja dem. Vi står sedan som gapande fån, chockade och frågande när det inte fungerar och de istället till synes får mer stöd för varje skandal.

Om man betraktar högerextremismen från perspektivet myt kontra rationalism får vi en förklaring till varför den inte påverkas av våra argument och vi kan kanske hitta mer effektiva sätt att bemöta den. Ett av skälen till att högerextremismen så som den ser ut idag runt om i Europa visat sig så svår att bemöta rationellt är att den också innehåller en myt om ett etablissemang som manipulerar folk för att behålla makten. Den har liksom ett inbyggt element av konspirationsteori.

De som argumenterar mot högerextremismen avfärdas (på samma sätt som den som försöker motbevisa en konspirationsteori) eftersom de anses vara en del av ett opålitligt etablissemang som ljuger, manipulerar både statistik, vetenskap, media och till och med utbildningsväsendet för att behålla makten för egen vinnings skull.

Vi som argumenterar mot högerextremismen har helt enkelt blivit hjärntvättade av detta etablissemang. Vår statistik, vår vetenskap och våra nyhetsrapporterigar betraktas som lögner, medan högerextremismens myter förväxlas med sanning. Därför är det omöjligt för oss att bekämpa högerextremismen med rationella argument. Precis som andra myter är dessa myter inte rationella och kan inte bemötas med rationalism.

Jag tänker att eftersom våra rationella argument och vår logik inte har funkat mot högerextremismen är det kanske dags att prova något nytt, att prova att sätta in den i det här mytologiska sammanhanget istället och bemöta den där. Om vi ser den som en samling myter, som på det stora hela fyller samma funktion som myter gjort tidigare under historien, nämligen att ge mening och sammanhang åt en tillvaro som tidvis kan vara obehaglig och obegriplig, så kan vi kanske bekämpa den genom att ersätta den med andra, mer konstruktiva och mindre destruktiva idéer.

Om vi slutar prata om kortsiktiga kostnader kontra långsiktiga vinster med invandring, om hur många muslimer som vill införa sharialagar i Sverige kontra hur många som inte vill det osv och istället börjar prata om de stora frågorna, ideal och värderingar som myterna uppstod för att bearbeta och utforska, skulle kanske luften gå ur högerextremismen.

Om vi börjar prata om allt det svåra och obehagliga som är en oundviklig del av tillvaron och hur vi bäst kan förhålla oss till det, om vi börjar prata om hur man är en ”god” människa och hur man bör leva sitt liv, om vi började prata om värdet i ett människoliv, om rättvisa, om vikten av att handla med empati och integritet och började föra en politik som knöt an till våra mänskliga behov av trygghet, mening och sammanhang, skulle det kanske framstå som mer lockande än högerextremismens myter helt enkelt eftersom det skulle kunna täcka våra mänskliga behov bättre än högerextremismens ruttna människosyn någonsin kommer kunna göra. Högerextremismens myter skulle bli onödiga, överflödiga och värdelösa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s