The Happiness Advantage

on

Jag köpte den här boken efter att ha sett Shawn Achors (författaren till boken, alltså) TEDtalk med samma namn och ville veta mer. Boken är från 2011 och med sina endast ca 200 sidor och lättsamma språk är den snabbläst. Den är också intressant och inspirerande.

Många tror att framgång kommer före glädje, att vi kämpar hårt för att bli framgångsrika eftersom vi tror att när vi når framgången kommer vi bli glada och lyckliga. Achor menar att det är omvänt, att människor som känner glädje i större utsträckning blir framgångsrika. Han menar också att glädje är något vi kan träna oss till. Det är alltså inte så att den som inte hade turen att bli född med en såndär hurtig och glad personlighet är dömd att förbli missnöjd och utan framgång. Vem som helst kan skapa glädje åt sig själv och vem som helst kan använda den glädjen till att bli mer framgångsrik.

Han beskriver hur glädje och framgång hänger samman och han bygger sitt resonemnang på egen och andras forskning. Han förklarar 7 olika strategier för att få en gladare inställning och hur man kan använda glädjen till att bli effektivare, smartare, uthålligare, friskare, prestera bättre och så vidare och på så vis skapa bättre förutsättningar för framgång.Han lägger fokus på framgång i jobbet, men han skriver att glädje hänger ihop med framgång inom andra områden också på samma sätt.

I boken finns dessutom exempel på hur glädje inte bara förbättrar individens prestation och framgång utan kan lyfta organisationer som helhet också. Det här är alltså en bok som jag tror många skulle kunna dra nytta av att läsa. Från dem som bara vill hitta sätt att få in mer glädje i sin vardag, till studenter som vill få bättre studieresultat, till karriäristen, till fortune 500-ledare. Achor hämtar exempel till boken från alla dessa grupper.

Man ska dock inte tro att det Achor erbjuder i den här boken är någon slags quick-fix för olyckliga människor eller människor som är missnöjda med sin karriär. Quick-fixes funkar aldrig. Strategierna i den här boken har forskning bakom sig som säger att de fungerar, men han poängterar att det inte är tillräckligt att bara läsa om något. Man måste göra som det står också.

Mycket av det som står är faktiskt ganska enkla saker och han bryter ner det så att det blir så lätt som möjligt för läsaren att faktiskt omsätta teorin till praktik. Jag skulle tro att vem som helst som genuint vill använda sig av kunskaperna från boken har goda förutsättningar för att lyckas med det. Det är absolut en läsvärd bok.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s