Tänk om…

Läser Shawn Achors bok The Happiness Advantage just nu och fastnade för en liten passage som bara alla borde läsa. Achor menar att lyckliga och glada människor blir smartare, friskare och presterar bättre (och att den här glädjen är något man kan skaffa sig, inte en egenskap som man antingen har eller inte har).

Bland annat beskriver han ett experiment där man undersökte hur snabbt läkare kom fram till rätt diagnos på fallbeskrivningar. Det visade sig att den gruppen läkare som forskarna medvetet gjort glada innan de fick fallbeskrivningarna presterade mycket bättre än de två kontrollgrupperna.

Det är ju goda nyheter, men det som jag tyckte var bäst med den här studien var hur man hade gjort för att göra de här läkarna glada. De hade fått var sin godisbit. De fick inte ens äta den innan experimentet, eftersom forskarna inte ville att blodsockret skulle kunna påverka resultaten. En liten godisbit var allt som räckte för att prestationen skulle förbättras ordentligt.

Tänk hur viktigt det är att folk trivs och vad lite som behövs. Tänk vilken skillnad det skulle göra om våra lärare, läkare och sjuksköterskor fick lite vettiga arbetsvillkor. Vilka mirakler de skulle kunna åstadkomma! Tänk om soctanter, personal på arbetsförmedlingen, försäkringskassan och migrationsverket fick bara en lite trevligare arbetsmiljö, en lite bättre chef, lite större möjligheter att faktiskt ta hänsyn till människorna de möter så att de kan få lite uppskattning för det de gör. Så mycket bättre alla vi andra också skulle få det då!

Tänk om någon gav vår regering en kaka…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s