Årshjulet

Inom den typ av modern hedendom som jag ägnar mig åt brukar man se året som ett hjul, eftersom årstiderna kommer och går, och sedan kommer igen i samma ordning. Högtiderna brukar beskrivas som ekrarna på hjulet, eftersom de kommer med bestämda mellanrum och liksom kan användas som markeringar för var på hjulet man är.

Den moderna hedendomen hämtar inspiration från gamla förkristna kulturer och inom den form som jag utövar tar man från flera olika kulturer och blandar. Att blanda olika kulturer kan man ha olika åsikter om. En del tycker att det är fruktansvärt och vissa blandningar är heller inte så lyckade. Det kan bli rörigt och obegripligt.

Jag tycker att det finns många fördelar med att blanda. Den ena fördelen är att vi ofta har en ganska fragmentarisk bild av gamla kulturer. Mycket information om hur man tänkte, hur man gjorde och varför saknas, vilket innebär att om vi ska försöka rekonstruera en specifik kultur så riskerar vi att få stora luckor. Har man inte tillräckligt omfattande information är det svårt att skapa sammanhang, mening och att följa upp dem med passande sätt att praktisera.

Tillåter man sig däremot att plocka från olika håll, så kan man skapa en mer komplett och sammanhängande modell, så länge man ser till att plocka delar som kompletterar snarare än motsäger varandra. Årshjulet tycker jag är ett exempel på en väldigt lyckad klipp-och-klistra-tradition. Det är sant att det är en helt modern konstruktion. Så vitt jag vet finns det ingen kultur som firat samtliga högtider som finns på årshjulet och absolut ingen som gjort det på just de datumen. Det finns ingen gammal mytologi som ”rättfärdigar” eller förklarar samtliga dessa högtider.

Modernitet måste inte betyda att det saknar mening eller värde. Årshjulet är en otroligt elegant modell som passar in i vår tids vardag, samtidigt som den bygger på gamla hedniska föreställningar om vad som är värt och viktigt att fira och hämtar inspiration från gamla hedniska traditioner i hur firandet tar form. Det är ett ihopaplock av i huvudsak de högtider man tror att kelterna och de nordeuropeiska folken har haft, kryddat med lite grekiska och romerska idéer.

Resultatet blir ett år med 8 högtider som är fördelade jämnt över året och sammanfaller med solen och årstiderna. Därför är det lätt att räkna ut när högtiderna infaller: Vintersolstånd, vårdagjämning, sommarsolstånd och höstdagjämning. Det är här varje årstid står på sin höjdpunkt. Mittemellan dessa kommer ytterligare fyra högtider som så att säga markerar årstidernas början och slut. Tidsmässigt, åtminstone på många håll i Europa, sammanfaller dessa fyra högtider ganska bra med händelser som man vet har varit viktiga för jordbruksbefolkningar, dvs de gamla ”hedningarna”, som t ex när det är dags att preparera jorden för sådd, skörd och så vidare.

Sådd och skörd känns kanske inte så relevant för alla moderna människor, men vi är ändå beroende av att någon producerar vår mat och matproducenterna måste fortfarande ta hänsyn till årstiden. Många moderna hedningar vill känna en anknytning till naturen och för många av oss är maten en viktig länk mellan oss och naturen, vilket gör jordbruksåret relevant även för den som inte själv är jordbrukare.

Känslan av samhörighet med naturen gör också att många moderna hedningar anser att årstidernas växlingar i allmänhet är värda att uppmärksamma och fira. Vem känner t ex inte lättnad och glädje över att dagarna äntligen börjar bli längre igen, att snön inte blev så långvarig och att solen tittar fram lite oftare? Personligen tycker jag det känns mer angeläget att fira än att några romare spikade upp en jude på ett kors för 2000 år sedan.

påsk 2008 006 - Kopi2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s