Friskvårdsterapeutens arbetsroll

Psykologin har under de senaste 10 åren ungefär genomgått en hisnande och spännande utveckling. Förr ägnade sig psykologer och forskare åt psykiska sjukdomar och avvikelser. Man arbetade med att kartlägga psykisk ohälsa och letade efter botemedel mot psykiska sjukdomar. Resultatet blev att man förvisso kunde hjälpa dem som kände sig helt miserabla så att de istället kunde känna sig någorlunda ok. Det är naturligtvis otroligt viktigt, men ingen tänkte på vad man skulle göra när patienten äntligen mådde ok, för att få hen att verkligen må bra. Så fort de värsta symtomen var borta, fick patienten klara sig själv så gott hen kunde.

Nästan ingen ägnade sig åt psykisk hälsa. Ingen funderade på vad man skulle kunna göra för att människor som kände sig ok skulle kunna känna sig riktigt lyckliga istället. Men det är en stor skillnad på att bara vara fri från psykisk sjukdom och att må bra och ha hög livskvalitet. Det är det som man under det senaste decenniet fått upp ögonen för inom psykologin. Man har skiftat fokus från det sjuka till det friska och börjat utforska vad det är som gör oss verkligt välmående och lyckliga snarare än bara ”inte psykiskt sjuka”. Det har uppstått en helt ny gren inom psykologin som ägnar sig åt detta, som kallas positiv psykologi.

Det sker en utveckling mot samma paradigmskifte inom området fysisk hälsa. Fler och fler, både privatpersoner, arbetsgivare och vårdpersonal, har börjat intressera sig för att skapa hälsa snarare än att bota sjukdomar. På samma sätt som inom psykologin så betyder inte frånvaro av sjukdom och symtom att man nödvändigtvis mår bra eller att man inte skulle kunna må ännu bättre.

Det finns ett värde i att flytta fokus från sjukdom till hälsa, att inte bara försöka behandla dem som blir sjuka så att de går från att må kasst till att må ok, utan att gå vidare och försöka lyfta alla från ok till att må prima. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv eller från en arbetsgivares perspektiv är det naturligtvis önskvärt. Folk som mår bra kostar mindre pengar och de är mer produktiva. Men det viktigaste är naturligtvis de personliga vinsterna. Vem vill inte må så bra som möjligt?

Tyvärr är vi så vana vid att fokusera på spektrat dåligt-ok att vi glömmer andra halvan av skalan, dvs ok-superbra och många blir ganska rådvilla där. De vet vad man kan göra för att minska risken att bli sjuk, men många är mindre säkra på hur de ska göra för att öka sitt välmående ytterligare när de är friska. Många inser inte ens att det finns utrymme för förbättringar trots att man är symtomfri och kliniskt sett frisk. Det är där friskvårdsterapeuten kommer in. En friskvårdsterapeut har verktygen att hjälpa personer som är friska, som mår ok, att dels hålla sig friska på lång sikt, men framförallt att må ännu bättre både psykiskt och fysiskt.

IMG_0054

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s