Ät för att leva

”Eat to live, don’t live to eat.” Hör man då och då från hälsorådgivare så väl som livsstilsgurus och det är ett gott råd. Många fastnar i matfällan. Mat är ju så himla gott och god mat är ju så väldigt lättillgängligt nu för tiden. Mat är ett enkelt sätt att ge lite guldkant åt vardagen och vi gillar när det är enkelt. Problemet är bara att för många blir det en genväg till en guldkantad vardag som egentligen gör mer skada än nytta.

Det är lätt hänt att nöje, mys och lyx blir likställt med att äta och att vi glömmer att det finns andra sätt att ha mysigt, roa sig eller lyxa till det. Ska man unna sig något så blir det lätt något ätbart. Autopiloten säger ”festa till det med något gott” och då gör vi det utan att ifrågasätta. Så en vacker dag är man tjock och hopplöst matberoende. Det är sorgligt, men för många är att äta något gott deras enda nöje, möjligen tillsammans med att titta på tv eller surfa på nätet.

Det här är helt omvänt hur det borde vara. Vi behöver få lite rätsida till vårt förhållande till mat. Det är inget fel i att äta gott, men ätandet är inget självändamål. Vi lever inte för att kunna äta, vi äter för att kunna leva. Vi äter för att kunna ägna oss åt andra nöjen medan vi lever. Har man viktproblem är det i många fall mer effektivt att fundera på hur man använder sin tid, vilka intressen och hobbies man har än att bara försöka ändra sina matvanor.

Hitta andra sätt att sätta guldkant på tillvaron som inte innefattar att äta. Lyxa till det med en massage istället för en restaurangmiddag. Ha riktiga hobbies och intressen istället för att sitta i soffan framför tvn med en påse chips och cola. Gör något annat med vännerna än att fika på stan. Gå ut och dansa. Spela tennis. Åk och fiska. Gå på konstmuseum. Gå en kvällskurs tillsammans. När du ägnar dig åt något som du verkligen gillar, som du blir helt uppslukad av, kommer du inte känna dig sugen på att festa till det med en chokladkaka för du kommer vara upptagen av att tänka på annat.

Är du för trött för riktiga hobbies när du kommer hem från jobbet? Då är det inte mer fett och socker från godis, halvfabrikat eller snabbmat du behöver. Du behöver bättre bränsle så att du orkar mer. Ät nyttigt när du känner dig sliten istället för att unna dig den där kakan som du ”förtjänat” för att du har det så jobbigt. Unna dig något som inte innebär ätande. Ett långt varmt bad eller att bläddra i ett trevligt magasin kan göra under, t ex.

Tidsbrist är ingen ursäkt. Det är inte svårare att gå och köpa en avocado och några tomater än det är att köpa en påse ostbågar och en god sallad eller fruktsallad är bland det absolut snabbaste du kan svänga ihop. Det tar inte längre tid än att värma på en Gorby’s pirog i micron.

Hitta andra roligare saker att göra än att äta och ät mat som hjälper dig att orka med att ha en trevlig, intressant och givande vardag.

sallad

Annonser

2 kommentarer Lägg till

  1. kalebass skriver:

    Så rätt och så svårt…
    Tyvärr är det inte alla förunnat att ha några intressen eller hobbis. Många lever enbart av jobbet, och i viss mån av arbetskamraterna. Utanför den miljön finns ibland ingenting. Sorgligt, men sant. Jag har sett det, med egna ögon. Men visst har du rätt. Vi vet bara inte vårt eget bästa…

    1. idaevangeliet skriver:

      visst är det så att många inte har några vidare intressen eller hobbies. men vi lever ju i en tid där möjligheterna för att odla intressen aldrig har varit bättre. utbudet nu för tiden är enormt och tack vare modern teknik kan vi ju hitta information och likasinnade mycket lättare än förr. har man inte någon hobby eller något intresse att ägna sig åt så är det bara att prova sig fram tills man hittar något, för något tror jag man måste ha för att må bra i längden. det behöver ju inte vara något avancerat. sen finns det ju dem som faktiskt arbetar med sitt största intresse och då är det ju inte nödvändigtvis fel i att inte ha någon hobby utanför arbetet. men det är nog bra att ändå ha något att falla tillbaka på om något händer som gör att man av någon anledning inte kan fortsätta arbeta med det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s