Bjud in den stygga grannen

on

The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new.

-Sokrates

Tänk dig att du har flyttat in i en helt underbar ny lägenhet. Du ska ha in inflyttningsfest med alla dina vänner och för att få en möjlighet att lära känna dina nya grannar har du satt upp en lapp i trappuppgången att alla grannarna är välkomna också. Allt är perfekt och festen börjar. Du pratar med grannarna och dina vänner och ni har det jättetrevligt.

Plötsligt ringer det på dörren och där står han -grannen du redan börjat tycka illa om. Du tycker att han verkar bufflig, ganska störig och otrevlig. Han har redan skällt ut dig i tvättstugan för något som inte var ditt fel. Han verkar full. Ditt humör sjunker. Han kanske förstör festen fullständigt. Vad ska du göra?

Du har nu tre alternativ. Du kan helt enkelt säga att han inte är välkommen och vägra släppa in honom. Det kan skapa en konflikt och du riskerar dessutom att framstå som en skitstövel som trots allt inte välkomnar alla grannarna till festen. Dessutom måste du hålla dig nära hallen så att du kan stoppa honom om han kommer tillbaka senare. Du kommer inte kunna vara med dina vänner i vardagsrummet. Din kväll kommer att vara förstörd.

Det andra alternativet är att släppa in honom, men att hålla koll på honom så att han inte ställer till med något. Då kommer du inte kunna njuta av festen eftersom en stor del av din uppmärksamhet kommer att ligga på vad han säger och gör istället för på att ha trevligt med dina vänner. Din kväll kommer fortfarande vara förstörd.

Det tredje alternativet är att släppa in honom och sedan återgå till att ha trevligt med dem du verkligen vill umgås med och inte bry dig om att han är där. Det innebär en risk. Det kanske slutar med att han förstör hela festen. Men det kanske också visar sig att han inte var riktigt så dum som du trodde. Du kanske får en jättetrevlig kväll trots att han är där. Även om han förstör festen tillslut så hinner du kanske ha trevligt en bra stund innan det händer.

Så här är det ofta i våra liv. Det finns alltid något som vi inte tycker om men det vi lägger vår uppmärksamhet på blir det som dominerar vår tillvaro. När vi lägger vår uppmärksamhet på att slippa saker som vi inte vill ha, som t ex att sluta upp med en ovana, så kommer de fortsätta att vara en stor del av vårt liv. De fortsätter att styra vårt liv, eftersom våra tankar och beteenden handlar om att undvika och fly undan dem.

I  många fall lägger det krokben för oss. Om man tänker att man inte borde röka så blir man ofta röksugen, för att man ju tänker på rökande. Då måste man lägga ännu mer energi på att låta bli att röka, det får ännu mer utrymme i ens tillvaro och risken är stor att man tillslut faller för frestelsen och tar sig en cigg.

När vi fokuserar på det vi inte vill och låter det dominera vår tillvaro blir livet ganska trist, jobbigt och fullt av frustration och begränsningar. Allt fokus på det negativa blir som en parasit som stjäl vår energi och vår glädje och det tar ifrån oss friheten att ägna oss åt sådant vi tycker om.

Om vi slutar att försöka komma undan eller kontrollera det dumma eller obehagliga, får vi massor av energi över. Det känns ofta som en stor befrielse. När vi fokuserar på det vi vill ha, göra eller vara, får vi mer glädje och mer energi. Att sträva mot något vi vill uppnå är oändligt mycket trevligare än att fly från något vi vill undvika. Livet blir roligare eftersom det då är det positiva och roliga som blir dominant i vår tillvaro. När vi fokuserar positivt blir vi mer uppmärksamma på de möjligheter vi har och kan bättre ta vara på dem.

Som en bonus visar det sig dessutom ofta att det vi vill ha och det vi vill undvika inte kan finnas i våra liv på samma gång. När vi slutar ge uppmärksamhet åt det oönskade och istället lägger all vår energi på det vi verkligen vill ägna oss åt, försvinner ofta det negativa så gott som av sig självt. Om du t ex skulle sluta bekymra dig om att du inte borde röka utan istället koncentrera dig på det som är viktigt för dig; dina vänner, din familj, din hobby, så blir det också lite lättare att låta bli att röka. När du är upptagen med att ha roligt har du inte tid att röka lika mycket. Om du slutar att oroa dig och istället koncentrerar dig på att göra det du vill göra, försvinner ofta oron.

DSC00027

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s