Elementen

För ett tag sedan fick jag önskemål om att skriva något om elementen. Det har jag gjort nu och det kommer att komma en post om varje element. Jag har fokuserat på vad de olika elementen associeras med och hur man kan lära känna de energier som varje element har.

De olika elementen associeras med lite olika saker i olika traditioner. Känner man sig helt vilsen kan det naturligtvis vara en bra start att läsa in sig lite på hur andra har betraktat elementen, men eftersom det ändå är olika inom olika traditioner finns det egentligen inga rätt eller fel. Därför tycker jag det är bäst att fundera på hur man själv ser dem och lära känna energierna på egen hand.

Det som står i den här bloggen om elementen är mina personliga åsikter och associationer. En del stämmer överens med mainstream-uppfattningar inom häxkonsten och modern hedendom, men inte nödvändigtvis allt. I den bästa av alla teoretiska världar finns det klara gränser men nu lever vi inte i den världen utan i verkligheten, så för mig finns det vissa saker som av olika skäl kan förknippas med mer än ett element.

När jag pratar om elementen menar jag de fyra elementen som funnits traditionellt inom västerländsk filosofi och magi, nämligen luft, eld, vatten och jord. Andra traditioner har andra element, t ex tror man att man i norden i forntiden räknade is som ett separat element och i en del asiatiska traditioner är trä eller metall egna element. Vissa traditioner räknar med ett femte element utöver vatten, eld, jord och luft, ibland kallat ether eller ande, men det gör inte jag.

Man kan göra läran om elementen hur teoretisk och esoterisk som helst med dimensioner av renodlat element och befolkat av elementarer, men jag föredrar att försöka hålla det någorlunda ”världsligt”, eftersom jag tycker att det är mer praktiskt användbart. Det bästa sättet att bekanta sig med ett element är därför i mina ögon att handskas med en rent konkret, fysisk manifestation av det; stå barfota med fötterna på jorden, doppa händerna i vattnet, känn vinden mot ansiktet och känn värmen från en öppen låga.

En del kanske tycker att elementläran är förlegad. Den har sitt ursprung i antiken och vi vet ju numera att saker och ting består av atomer av olika grundämnen och inte av de fyra elementen. Jag tycker inte det ena behöver utesluta det andra.

Vetenskapen har en viktig funktion i vårt samhälle och det duger inte att vända den ryggen. Men religion och andlighet har en helt annan funktion och behöver därför inte följa vetenskapens regler, lika lite som vetenskapen behöver följa religiösa regler. Däremot måste man vara medveten om skillnaden så att man inte blandar ihop tro med vetenskap.

Det periodiska systemet och den moderna kemin och fysiken hör till den vetenskapliga sfären, medan elementläran hör till den andliga och där har den ett värde och är användbar än idag. Där kan den vara till hjälp med att bringa ordning i tillvaron och göra saker mer överskådliga, lättbegripliga och greppbara.

Samtidigt så påminner den oss om våra livsvillkor som människor på den här planeten. Vi behöver luft att andas, vi behöver vatten att dricka, vi behöver värme för att inte frysa ihjäl, ljus för att kunna se och eld i form av solljus som tillsammans med Jorden själv är grunden för det liv som vi hämtar vår näring ifrån. I det avseendet är elementen verkligen själva grunden för vår tillvaro.

Den som arbetar med magi och energier i allmänhet har stor hjälp av att tänka i termer av elementen. De är grundläggande och kraftiga energier och de är alltid tillgängliga för oss på ett sätt som inte alla andra energier är. Samtidigt är de väldigt omfattande. Kombinerade omfattar de hela världsalltet, så oavsett vilken energi du vill arbeta med, så kan du nå den via ett eller flera element.

Även den som inte i vanliga fall intresserar sig för andlighet eller magi kan använda den här synen på elementen som en modell för personlig utveckling. Varje element kan anses motsvara en del av personligheten: Kroppen motsvaras av jord, intellektet av luft, känslor och emotioner av vatten och viljan och motivationen av eld. Att arbeta med ett eller flera element kan hjälpa oss att hitta en balans mellan dessa delar av vår personlighet eller att komma i kontakt med, bättre förstå eller utveckla en eller flera av dem.

glasses-elements-backgrounds-air-images

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s