E-runan

E-runanE-runan har lustigt nog formen av ett M. Enligt Thorsson är det fornnordiska namnet Ìor. Den är också känd som bl a ehwaz.

Kommunikation är grundenergin i den här runan. Dess form består av två lika halvor som möts och kan symbolisera ett jämställt partnerskap, där de involverade båda har kvar sin individuella identitet men på lika villkor samarbetar mot ett gemensamt mål. Den representerar därmed ömsesidighet, lojalitet, balans och att bry sig om och komplettera varandra. Uttrycket ”parhästar” illustrerar den här runans betydelse i det sammanhanget.

Det är en runa som är djupt mänsklig. Samarbete och kommunikation är egenskaper som gör människan till den hon är. Få arter är lika specialiserade för just samarbete som människan och samarbete är omöjligt utan kommunikation.

E-runan talar om de vardagliga relationerna och beroendeförhållandena; personen som kör sopbilen, dagispersonalen och dem som är beroende av det du gör professionellt och privat. E-runan talar om relationer och vänskap och att de är nödvändiga för oss, för att vi ska må bra och nå vår fulla potential. Den kan hjälpa oss att forma vänskap och förbättra existerande relationer.

Den kan representera vilka jämställda relationer som helst som t ex mellan vänner eller kolleger, men det vanligaste exemplet är parrelationen och förhållandet mellan manligt och kvinnligt. Den får oss att titta närmare på vår personliga relation till de roller och egenskaper som traditionellt betraktats som manliga och kvinnliga.

Den kan hjälpa oss att acceptera att de egenskaper som traditionellt betraktas som manliga eller kvinnliga i själva verket är allmänmänskliga och att man kan besitta vilken som helst kombination av dem, oavsett om man är man eller kvinna. Den kan hjälpa till att skapa harmoni mellan dem, så att vi blir kompletta människor. Den bidrar till att skapa respekt för det motsatta könet.

Den här runan representerar även kommunikationen mellan världarna. Den står för den kunskap och insikt vi får genom kommunikation med andra varelser, så väl andra arter i den här världen som andra existenser i andra världar. Runan står därför både för den schamanistiska resan, extasen och alternativa medvetandenivåer och relationen mellan t ex människa och husdjur. Den är en bra hjälp för djurägare, ryttare eller för den som arbetar med djur som t ex veterinärer, hundförare och djurskötare.

Formen med två lika halvor som är sammanfogade lär oss också om dualitet och balans i allmänhet. Att människor så väl som andra varelser och naturfenomen kan innehålla motsatser och motsägelser. T ex kan M-formen ses som två sjö-runor ställda mot varandra, den ena rättvänd och den andra spegelvänd. Vatten kan vara livgivande och stilla men även vilt och destruktivt.

På så vis lär den oss att ingen är perfekt; att vi i grunden kan vara bra människor men att fela, precis som relationer och kommunikation, är en oundviklig del av den mänskliga erfarenheten. Vi har alla både goda sidor och svagheter. Alla gör misstag ibland. Hur duktiga vi än verkar är vi ibland svaga och ibland händer det något som får oss att bli otrevliga eller t om elaka, för alla får vi nog ibland.

Balans uppnås genom att acceptera skiftningarna och svagheterna utan att låta dem styra oss. På samma sätt uppnår vi harmoni i våra relationer genom att acceptera varandras fel och brister, men bara så länge relationen förblir en mellan jämlikar och är välgörande för båda parter. Goda relationer kräver också att vi kommunicerar, kommunicerar, kommunicerar.

Lämna en kommentar