1000 barn

Dagens stora nyhet är att skånepolisen gjort ett register över mer än 4000 romer och deras släktförhållanden. Av dessa 4000 sägs ca 1000 vara barn. Det tar en stund att smälta. 1000 barn i ett polisregister, endast på grund av att deras föräldrar är romer.

Enligt DNs första rapport så hade registret kommit till för att skapa ett sökbart register över Sveriges romer. Det låter ju illa nog, med tanke på att det är olagligt att upprätta register baserade på etnicitet. När det dessutom rör sig om romer -en grupp som i århundraden misstänkliggjorts och varit offer för fördomar och förföljelser -så kan man ju inte låta bli att undra varför polisen tycker sig behöva ett register över just dem. Eller har man sådana register över alla etniska grupper i Sverige?

Som om det inte var tillräckligt illa så förklarar man det hela med att det inte är ett register, det är en lista som ska användas till analys och att ”det finns en brottsmisstänkte som utgångspunkt för att uträtta den här analysen.” ”Vi för inga register baserade på etnicitet. Vi ska bekämpa brottslighet och kartlägga kriminella. Något annat ska inte få förekomma”. 1000 barn som samtliga har romska föräldrar.

Som om det är ok för att man inte kallar det för register. Om det låter som ett register, ser ut som ett register och luktar som ett register, ja, då är det en… ”uppgiftssammanställning eller en analysfil”. Stor skillnad! 1000 romska barn i en ”analysfil” är ju heeeeelt ok!

Så det finns en (eller en liten grupp) kriminell och man tycker att det finns behov att upprätta en lista över de 4000 närmsta släktingarna, varav 1/4 är barn eller vad? Vad är det för brott som begåtts som är så allvarligt och omfattande att 4000 personer; inkl tusentals barn och personer som aldrig tidigare varit straffade, är potentiellt relevanta för utredningen? Det måste vara något absolut ohyggligt, så jag tycker allmänheten förtjänar att få veta…

Är det så polisen jobbar nu? Är det vad mina skattepengar används till? Att upprätta en komplett släkthistoria över varje misstänkt? Jag är ledsen, men det känns inte som ett smart sätt att använda resurser.

Jag vet liksom inte hur jag ska förhålla mig till det här. Polisen har en så enormt viktig samhällsfunktion. Det är ju de som är basen för hela vårt rättssystem. Polisen är livsviktig för demokratin. Det är de som ska upprätthålla den i vardagens här och nu. Det är de som ska upprätthålla lag och ordning, rättvisa och rättssäkerhet. Det är inte lätt att bli polis. Urvalsprocessen är långdragen och rigorös. Konkurrensen om utbildningsplatserna hård. Stor vikt läggs på personlig lämplighet.

Man skulle kunna tro att med en sån urvalsprocess, så består polisen mer eller mindre av de bästa av de bästa. Det är så det borde vara. Polisen är så viktig att den borde bestå av de bästa av de bästa. Så händer nåt sånt här. Det hjälper liksom inte att bortförklara det med att det var en del av en brottsutredning och att det inte var på grund av deras etnicitet som så de hamnade på listan, eller att listans namn ”kringresande” hade att göra med att de misstänkta reste runt när de begick brott och inte för att folkgruppen brukar kallas för resande.

Jag skiter i om det var pga ett litet gäng extraordinärt blåsta poliser som inte fattade konsekvensen av vad de höll på med eller om det var utstuderad, fascistisk rasism där någon ansåg det viktigt att kartlägga just romer. För oavsett varför och hur det hände så kvarstår faktum: Det finns en lista hos polisen med namn och personuppgifter på 4000 romer. Listan redovisar deras släktförhållanden. De flesta på listan har inget känt brottsligt förflutet. 1000 av de här personerna är barn. 1000 romska barn på en lista hos polisen. Det är det som räknas och ingen ursäkt i världen kan få det att verka ok.

Jag vet inte vad som skulle vara värst: En poliskår som hyser fördomar mot vissa folkgrupper, inte respekterar grundläggande demokratiska principer och aktivt kartlägger och diskriminerar romer eller en som är så urbota korkad att de inte ens fattar vad det är de gör. Oavsett vilket så rör det sig om personer som helt uppenbart inte är lämpade att bära ansvaret för uppgiften att värna om vår demokrati.

Polisen är viktig för den svenska demokratin. Att registrera folk av en speciell etnisk grupp strider mot demokratiska principer. När polisen får för sig att göra något sådant så är det illa. Då behöver vi fundera på vad som brister i polisens utbildning och arbetssätt och hur vi kan se till att alla, poliser så väl som civila, förstår hur demokratin fungerar och konsekvensen av att börja tumma på dess grundläggande principer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s