Sjunka till deras nivå

Folk i allmänhet verkar ha ett obändigt behov att sjunka till andras nivå. Det senaste exemplet är den här facebook-statusen som en av mina ”vänner” delat med sig av och som sedan andra ”vänner” glatt gillade och delade vidare.

”• Om du korsar den nordkoreanska gränsen, illegalt, får du 12 år i arbetsläger.

• Om du korsar den iranska gränsen, illegalt, blir du fängslad på obestämd tid.

• Om du korsar den afganska gränsen, illegalt, blir du skjuten.

• Om du korsar den saudarabiska gränsen, illegalt, blir du satt i fängelse.

• Om du korsar den kinesiska gränsen, illegalt, är det osäkert om någon… någonsin kommer att höra av dig igen.

• Om du korsar Venzuelas gräns, illegalt, blir du stämplad som spion och dina framtida odds är dåliga

• Om du korsar den kubanska gränsen, illegalt, blir du politisk fånge och ruttnar bort.

Om du korsar den svenska gränsen, illegalt, får du:
Jobb, körkort, sjukförsäkring, socialhjälp, matkuponger, kreditkort, bostad, fri hemspråksundervisning, fri läkarhjälp och fri tandvård. Dessutom får du ta hit alla dina släktingar som kan få livstids försörjning. Begår du något brott får du gratis inbrottssäker bostad, gratis mat, fri sjukvård, gratis kläder och, utöver det, får du en bonus på flera tusen kronor varje månad.”

Jag menar, ärligt talat? Inte nog med att stycket om hur det är i Sverige är fullt av sakfel (kan någon nämna namnet på en invandrare som finns här illegalt och som ”fått” ett körkort på svenska skattebetalares bekostnad?), man jämför det dessutom med några av de värsta diktaturerna i världen som om de var normen som visar hur fel ute den svenska invandringspolitiken är.

Som om det skulle vara bättre att sjunka till Nordkoreas och Saudiarabiens nivå än att försöka följa internationella regler runt mänskliga rättigheter. Som om Kina och Iran är bättre än Sverige och det är Sverige som gör fel som hjälper människor i nöd. Som om det faktum att det finns länder som fängslar, torterar och dödar folk som kommer över gränsen på fel sätt rättfärdigar för oss andra att bete oss lika illa.

Istället för att göra det som är rätt använder man andras tillkortakommanden som en ursäkt att få sjunka till deras nivå. Så länge det bara finns någon någonstans som gör det, så behöver jag inte bry mig om medmänsklighet, empati, lagar eller regler utan kan hävda att det är ok eftersom andra gör så. Gör det verkligen så jäkla ont att bry sig om någon annan än sig själv då och då?

Är det verkligen så mycket bättre att sjunka till deras nivå än att försöka bidra till att saker och ting blir bättre istället genom att höja sig lite över andra, vara en lite bättre människa -eller åtminstone upprätthålla status quo genom att hålla sig på ytan istället för att sjunka mer?

Om ni tycker Afghanistans sätt att hantera illegal invandring är så mycket bättre så flytta dit föralldel istället för att sitta här och klaga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s