Rätten till bra mat

”Vad fasen ska jag pröjsa två kronor mer för en ekologisk gräddfil för?” Frågar sig en fiktiv konsument i Naturskyddsföreningens kampanj på facebook och naturskyddsföreningen svarar på ett sätt som får vem som helst att aldrig mer vilja äta oekologisk gräddfil. 2 extra kronor för ekologisk gräddfil gör ju inte så stor skillnad så om man ändå väljer den oekologiska så är man en ytterst dålig människa, verkar vara naturskyddsföreningens hållning.

Häromdagen var det en artikel i metro om hur dåligt mycket av köttet vi köper är och en krögare menade på att ”Svenskarna måste lära sig att bra kött kostar”. I vilken värld lever denna krögare och naturskyddsföreningen egentligen?

Det handlar liksom inte om att folk inte bryr sig. Det handlar inte om 2 kronor extra, för de ekologiska grönsakerna kostar också mer. Ekologisk frukt kostar oftast mer. De andra ekologiska mjölkprodukterna kostar som regel mer. Ekologiskt hållbar fisk kostar mer. I själva verket handlar det om 2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2 och ännu mer om man väljer ekologiskt och någorlunda bra kvalitet i veckohandlingen och många har faktiskt inte råd.

För många som har en begränsad ekonomi handlar 2 kr dyrare gräddfil om att något annat måste vara 2 kr billigare för att ekonomin ska gå runt i slutändan. Bra gräddfil betyder att man istället måste köpa grillkorv full av tillsatser och gjord på plågade grisar och transporterade över halva Europa i avgasspyende transporter istället för en bra bit kött till middagen.

När man tittar på hur vår mat framställs, hur frukterna och grönsakerna odlas, hur djuren föds upp och vilken effekt det får dels på miljön och dels på den slutprodukt vi äter blir man rent mörkrädd ibland. De innehåller en massa gifter och annan skit från bl a besprutning och föroreningar och ovan på det dessutom ofta en massa tillsatser som är mer eller mindre onyttiga.

Notera att jag inte pratar om snabbmat här, utan om råvaror som kyckling, paprika, vindruvor, lax och så vidare. Mycket av vår mat blir helt vidrig om vi sätter oss in i vad det i själva verket är vi äter och hur det framställts och behandlats. Den är inte bra för oss och den är inte bra för miljön. Den gör oss sjuka. De som jobbar med att framställa maten, t ex de som odlar den, arbetar ofta under hälsovådliga villkor och utan att få skälig ersättning för sitt arbete. I de fall djur är inblandade skapar den stort lidande.

Om man tänker efter så är det helt absurt att det över huvud taget framställs och säljs sådan ”mat”. Sådan ”mat” fyller inget egentligt behov. Det finns ingen förnuftig anledning över huvud taget till varför inte all mat skulle vara giftfri och framställd på ett ekologiskt och socialt hållbart sätt. Den här ”maten” finns endast på grund av livsmedelsindustrins girighet. Industrin är den enda som har något alls att vinna på att sån här ”mat” finns.

Ändå har tyvärr har många av oss inget annat val än att äta denna ”mat”, för problemet är inte att folk inte vill betala 2 kr extra för ekologisk gräddfil. Det riktiga problemet, och det är ett väldigt stort problem, är att en stor del av den svenska befolkningen är hänvisad till att äta skit för att de inte har råd med bra mat som är fri från gifter och som inte bidrar till miljöförstöring.

Om naturskyddsföreningen och andra miljö- och hälsoivrare verkligen vill göra en skillnad så räcker det inte med att tala om för folk hur dåligt det de köper är. De måste framförallt jobba för att den bra maten verkligen ska vara tillgänglig för folk också och det är den bara om folk verkligen har råd att välja den -genomgående. Istället för att ge konsumenter dåligt samvete borde man berätta för politikerna att giftfri och bra mat borde vara en rättighet och en självklarhet för alla.

Se till att den enda mat som får produceras och säljas är bra mat och se också till att alla har råd att köpa den maten. Då hade ni verkligen gjort världen till en bättre plats istället för att vara en marginell organisation för ett särintresse som tillåter de med tillräckligt god ekonomi slå sig på bröstet och känna sig duktiga för att de är så miljömedvetna och ger resten av oss dåligt samvete för att vi är sådana ohälsosamma miljöbovar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s