Predikar för redan frälsta…

Vaknade alldeles för tidigt imorse och har tillbringat en stor del av morgonen på TEDtalks hemsida. Här nedanför kan du se det bästa talet jag sett idag. Talet är av Jackson Katz, om att kvinnomisshandel inte är ett kvinnoproblem utan ett mansproblem. Jag tyckte det var ett väldigt viktigt tal, så jag delade det genast på facebook. Men samtidigt som jag funderar på vad jag ska skriva om det i min uppdatering inser jag att det spelar ingen roll. Det här kommer bli ett typiskt exempel på att predika för de som redan är frälsta.

Visst, jag har säkert flera vänner som kommer att se det, men de kommer allesammans redan vara feminister. För bara en feminist skulle välja att se ett klipp som heter ”Violence against women -it’s a men’s issue”. De som verkligen skulle behöva se det, machomännen som tycker att sexism inte är något att gnälla över, det är ju bara på skoj, skulle aldrig få för sig att se nåt sånt. Bara titeln skulle få dem att avfärda hela grejen som kärringgnäll.

Talet innehåller många viktiga poänger. Huvudpoängen är att det är viktigt att män också tar tydlig ställning mot sexism. För männen som behöver höra det mest, de som har en sexisitisk kvinnosyn i allmänhet så väl som de som går steget längre och våldtar eller misshandlar, lyssnar inte på kvinnor som står upp för sig själva eller andra kvinnor.

Kvinnor som står upp för andra kvinnor, som engagerar sig mot sexism, blir kallade för alla möjliga hemska saker som manshatare eller feminazi. Det är ett sätt att skjuta budbäraren; att säga åt kvinnor i allmänhet att sitta ner och hålla käften, för man tycker inte om när ens makt blir ifrågasatt. Inför vissa män kan kvinnor skrika sig hesa, de kommer ändå inte bli tagna på allvar och därför måste män också stå upp för kvinnor (vilket ju i sig är ett utslag av sexism men tyvärr verkligheten).

Hur kan man bli förvånad när unga killar gruppvåldtar en tjej när man själv hela tiden skämtar om just sådana saker som om det är en kul grej? Hur kan man fullständigt förkasta mannen som slår sin fru när man konstant säger saker som ”Äh, ge henne en hurring så hon lär sig vem som bestämmer!” och skrattar när någon säger ”Man borde ha frugan i en löplina som går genom köket, tvättstugan och sängen.” när man pratar om familjelivet på fikarasten?

Attityder som säger att sånt är roligt hjälper till att rättfärdiga och normalisera sexism och våldsamt beteende. Män måste inse att våld mot kvinnor inte är ett problem för kvinnor, som de själva inte har något att göra med. De bär en del av ansvaret för det är de som måste visa för andra män att sexism och våld inte är acceptabelt. Det är först när ens vänner och förebilder ger tydliga signaler om att ett visst beteende inte är ok som man tar det på allvar. När vänner och förebilder gör det tydligt att de inte accepterar sexism så kommer sexismen och våldet minska.

Det här handlar nämligen som regel om i övrigt helt normala män. De är inte sinnessjuka monster. De är fullt kapabla att själva styra över sitt beteende men precis som andra påverkas de av sin omgivning. Det är lika viktigt för dem som för andra att bli accepterade av gruppen. Får man acceptans och respekt genom att ge uttryck för sexism, då är det det man gör. Om man får sig en knäpp på näsan om man är sexistisk, ja, då tänker man sig för hädanefter.

Dessutom så ligger det ett ansvar att ändra de här inställningarna runt våld, sex och machismo inte bara för kvinnornas skull, utan även för männens skull. Det är ju inte bara kvinnor som utsätts för mäns våld och övergrepp. Pojkar och andra män utsätts för det också. Det är som Katz säger något som män och kvinnor har gemensamt. De blir båda offer för andra män. Det är ytterst sällan kvinnor begår liknande brott.

Problemet är att det krävs mod att som man stå upp emot sexism inför sina vänner och kolleger. Även om man i princip är emot sexism, så vill man inte hamna i en konflikt med sina vänner och man vill inte bli förlöjligad, vilket är en stor risk.

Jag jobbade under en tid på ett bibliotek i Köpenhamn som städerska. För att kunna komma ut och slänga skräpet var man tvungen att gå igenom vaktmästarnas rum som hade väggarna fulla av stora fotografier av silikonberikade unga kvinnor i stringtrosor. Det kändes inte alls kul att behöva se de där bilderna flera gånger varje dag och det kändes ännu mindre kul att behöva gå förbi dem framför gubbögon som jämförde mig med dem.

Jag gick till chefen och talade om hur jag kände och föreslog att de bilderna, på grund av deras kränkande natur, skulle tas ner så att vi städerskor (alla kvinnor) slapp se dem. Chefen visade sig mycket förstående inför att jag inte ville behöva se på sådana bilder på arbetet; Jag blev befriad från att gå ut med soporna hädanefter -någon av de andra städerskorna fick ta över den delen av mitt arbete.

Alltså: Istället för att ta ställning mot kränkande och sexistiska bilder, på en offentlig arbetsplats med både män och kvinnor, gjorde chefen mig till en bråkmakare som inte gjorde mitt jobb utan lät någon annan göra det åt mig samtidigt som han plockade billiga populäritetspoäng eftersom han visat sig så förstående inför ”kvinnofrågor”.

Det här illustrerar själva kärnan i Katzs tal: Vill man få stopp på våld och övergrepp så måste man sända entydiga budskap om att objektifiering och beteenden som är kränkande inte är acceptabelt och eftersom det är svårt för den enskilda individen att ta mod till sig att ifrågasätta sina jämlikar, måste ledare -chefer, lärare, tränare, förebilder och politiker ta sitt ansvar och ta tydlig ställning. Att bara låta städerskan som inte vill se porr på jobbet slippa ta ut soporna (och i övrigt inte förlänga hennes anställningskontrakt när det gick ut) är inte tillräckligt.

Alla politiker nu för tiden säger sig vara för jämställdhet. Men hur får vi dem och andra ledare att faktiskt ta problemet på riktigt allvar och verkligen lyssna på sådana tal som Katzs? Hur får vi dem att sedan leva som de lär?

Hur får vi Fredrik Reinfeldt att torka bort det där hopplösa beklagande ansiktsuttrycket och säga ”Hör här, om du inte vill att din dotter ska bli våldtagen av någon full tonåring så får du ta mig fan sluta med dina äckliga, kränkande fräckisar och pinup-bilder, för så länge du ägnar dig åt sånt så bär du en del av skulden för varje kvinna och varje barn som blir trakasserad, slagen eller utsätts för sexualla övergrepp.”?

Men åter igen predikar jag för de redan frälsta. Så vitt jag vet har den här bloggen inga manliga läsare alls och herr Reinfeldt är väl för upptagen med andra, viktigare saker än våld mot kvinnor…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s