Mystery teachings from the living Earth

on

Dagens boktips är Mystery teachings from the living Earth -an introduction to spiritual ecology. Det här är en riktig liten juvel, skriven av John Michael Greer. Bara 138 sidor, men ack så tänkvärd. Efter att ha läst inledningen var jag i och för sig skeptisk. Författaren gör en del ganska kategoriska och generaliserande uttalanden om mystierieläror och jag är inte helt säker på om de påståendena egentligen är särskilt välgrundade.

Skepsisen försvann dock hastigt när han gick över till att i resten av boken beskriva sin egen tolkning av mysterierna i en egen mysterielära. Han menar att det finns 7 principer, eller lagar, som genomsyrar ALLT och hans budskap är att om vi förstår dem, så kan vi anpassa oss till dem och utnyttja dem till vår fördel istället för att bara utsättas för deras inflytande. Genom att ha dem i åtanke är vi bättre rustade att välja handingar som skapar en bättre tillvaro för oss och för andra.

Dessa principer är:
Lagen om Helhet
Lagen om Flöden
Lagen om Balans
Lagen om Gränser
Lagen om Orsak och Verkan
Lagen om Nivåer
Lagen om Evolution

Han använder ekologin som exempel när han förklarar principerna, vilket gör att det på ytan inte verkar mystiskt alls, utan helt självklart. Han gör det därmed väldigt lätt för sin läsare att förstå. Mysticismen kommer dock in när man börjar överföra principerna på annat än ekologi. Man ser att de verkligen verkar kunna appliceras på allt och dessutom verkar de oändliga på det viset att man aldrig når en slutpunkt. Man kan nysta runt i det hur mycket som helst, men det kommer alltid ett nytt ”hur?” eller ”varför?”. Man kommer aldrig fram till ett slutgiltligt svar.

Jag gillar boken för att den faktiskt ger en del insikter som man kan ha nytta av. Det är liksom inte bara mysticism för mysticismens skull, utan eftersom han tar ner det hela på en praktisk nivå så ser man hur det påverkar ens liv och hur man kan använda det till förbättringar. Exemplen från ekologin gör som sagt att det hela känns självklart, men han sätter även in principerna i sammanhang där jag aldrig hade upptäckt dem på egen hand men där det är till nytta att vara uppmärksam på hur de fungerar. T ex så kastar han ett för mig nytt ljus på begränsningar, som de flesta av oss normalt betraktar som något negativt.

Boken innehåller dessutom meditationer och affirmationer för varje av dessa principer, för att man ska kunna skapa en egen förståelse för dem. Den avslutas med ett kapitel vardera om magi, initiering och historia relaterat till mysticism.

Den har genomgående en ganska kritisk hållning till ”New Age”-andlighet. Visserligen håller jag i princip med om kritiken, men jag tycker att eftersom idéerna som presenteras i boken är så bra i sig själva, så finns det ingen anledning att presentera dem tillsammans med ifrågasättande av andras idéer som för att visa att de egna är bättre. Budskapet i boken står sig väldigt bra på egen hand. Det ger en lite negativ attityd bitvis som jag tror boken skulle vara ännu bättre utan, framförallt eftersom den trots sin kritik själv bär vissa av new ages kännetecken om man börjar analysera den. Samtidigt så kanske det finns en del läsare som inte har tänkt kritiskt runt new age innan och då kan det kanske ge en del insikter, vad vet jag?

I alla händelser tycker jag att för den som är intresserad av nyhedendom eller andlighet i allmänhet är det en mycket läsvärd bok. Egentligen så är den nog läsvärd även för andra men det är lite svårt för mig att bedöma eftersom jag ju själv är så intresserad av nyhedendom och andlighet.

mystery teachings from the living earth

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s