DGL: Harmoni med naturen

on

Att harmoni med naturen skulle vara en grundförutsättning för det goda livet är kanske inte så självklart för alla, så låt mig förklara varför: Vi är beroende av naturen och människan är en produkt av den. Därför blir människans och naturens intressen gemensamma. En livsstil som är ”naturlig” i bemärkelsen sådan som vi utvecklats för att leva, är det sundaste för oss och vi har utvecklats för en livsstil som är i harmoni med naturen, under hundratusentals år. För när vi uppstod som art, fanns inget annat än natur och vi uppstod som en anpassning till naturen runt oss.

Jag har skrivit en hel del om vår relation till naturen redan i den här bloggen. I den här posten tänkte jag därför koncentrera mig på några enkla sätt som kan få en att känna sig mer i harmoni med naturen genom att helt enkelt vara i kontakt med den, men gå gärna tillbaka och läs de äldre posterna för ytterligare inspiration:
Den gröna vågen 2.0
Vi behöver inte längta tillbaka till naturen
Varför mår vi bättre utanför staden?
Soldaterna och träden är bröder

Odla en del av din mat själv. Om du känner att en kruka persilja i ett fönster är allt du mäktar med så räcker det, bara du odlar det, sköter om det, ser det växa och sedan äter det. Tänk på var all mat du äter kommer ifrån när du lagar och äter den. Välj eventuellt ekologiska och kravmärkta produkter om det känns trevligare att tänka på deras ursprung. Jag tycker själv att tanken på t ex kycklingfabriker är motbjudande och att bli äcklad är inte syftet med att tänka på matens ursprung. Det är bättre att äta mat vars ursprung känns ok än att låta bli att tänka på det.

Även om maten kommer från ica så har den ändå en hel del natur i sig. Brödet är bakt på vete som trots allt vuxit med rötterna i jorden, badat i solljus och sköljts av regnet. Grisen som skinkan kommer ifrån är trots allt född av en grismamma och någonstans, även om det var många generationer sedan, finns en urmoder som vilt gick runt och bökade, utan att någonsin ha haft mycket att göra med en människa. Genetiskt sett är skillnaden mellan urgrisen och våra förädlade fabriksgrisar små. Vår mat må vara framställd på artificiell väg, men den innehåller ändå mycket, mycket natur om vi tänker efter.

När vi nu pratar om matens ursprung måste jag ju säga något om jakt och fiske också. Personligen är jag inte så förtjust i dem. Många betraktar dem som trevlig rekreation och jag har väldigt svårt att förstå hur dödande kan vara en hobby för somliga. Men med tanke på hur vår mat produceras och hanteras kan jag inte utesluta jakt och fiske, som ett sätt att skaffa mat snarare än ett nöje, som ett led i att komma mer i harmoni med naturen. Människan är trots allt en allätare och fram till för bara några tusen år sedan var jakt och fiske det enda sättet att få kött.

Men ska det vara i harmoni med naturen förutsätts det naturligtvis att man för det första bara dödar så mycket som man behöver (vilket i övrigt gäller även om man köper sitt kött) och för det andra att man inte tar mer än den vilda populationen och ekosystemet i sin helhet klarar av att förlora. Det betyder att även rovdjuren ska ha tillräcklig tillgång till mat för att kunna vara tillräckligt många för att stammarna ska vara livskraftiga på sikt.

Tillbaka till ämnet: Krukväxter (för att inte tala om trädgårdar) och husdjur är fantastiska när det gäller att komma i harmoni med naturen för de är så väldigt mycket natur i sig själva. Ta väl hand om dem så att de verkligen trivs och får leva ut sin naturlighet; umgås med dem, studera dem och lär av dem. Vilken art spelar ingen roll. Välj något som passar in i din livsstil, så att du verkligen kan få den/det att trivas och så att du trivs i dess sällskap. Om du finner det intressant kan fågelskådning eller dykning vara sätt att komma närmare naturen genom att studera djur i vilt tillstånd.

Var uppmärksam på naturen runt dig. Åk gärna ut till vildare platser än staden och njut om du får chansen, men sök upp naturen i staden också. Lägg märket till växterna, fåglarna, svamparna och insekterna i din omedelbara närhet där du befinner dig i vardagen. Följ med i årstidernas växlingar samt klimat- och vädermönster där just du bor. Är du som jag och tycker om att läsa, läs gärna en grundbok i ekologi, biologi, botanik eller meteorologi. Leta sedan i din omgivning efter exempel på det du läst.

Harmoni antyder en slags ömsesidighet. Visa hänsyn till naturen genom att leva så miljövänligt som du kan. Naturen kommer att bestå oavsett, men vi kan förändra naturen och i processen förstöra delar av den som vi själva är beroende av för vår överlevnad. Även om naturen klarar sig så kan inte vi leva under vilka förutsättningar som helst.

Nemi på Stora Ekön

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Sommarek skriver:

    Ganska skrämmande egentligen att folk inte skulle förstår varför närhet till naturen är bra… Vi var i bokskogen igår och såg hur många vitsippor som helst – och två rådjur på nära håll. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s