DGL: Personlighet

on

Med personlighet menas i det här sammanhanget förmågan att utforma och planera sitt liv och sin livsstil så att det ligger i linje med ens tycke och smak, ens unika kombination av egenskaper och behov samt ens egna uppfattning om vad som utgör ett gott liv. För detta förutsätts ett utrymme där man kan vara sig själv, där man kan få blomstra och utvecklas som människa.

Personlighet är väldigt brett. Härunder finns t ex drömmar och mål, intressen, religion, åsikter och värderingar, sexuell läggning, humor, smak vad gäller kläder, hem, mat, nöjen osv, men också hur vi fungerar intellektuellt och reagerar känslomässigt på olika saker samt hur vi beter oss. När vi gör saker, hur vi gör saker och vad det är vi gör; kort sagt allt som gör att vi inte allihop är precis likadana.

Det har visat sig att just känslan av kontroll är viktigt för välbefinnandet. Att uppleva att man inte själv har kontrollen över sitt eget liv, att man inte själv kan bestämma hur man ska leva eller att man pga kulturella normer, relationer eller omständigheter explicit eller implicit nekas att vara den man är, är en stor källa till stress. Stress i sin tur ökar risken för ett stort antal både fysiska och psykiska sjukdomar.

Nyckeln till att planera och leva sitt liv så att det matchar ens personlighet handlar dels om självkännedom och dels om mod. Vissa känner sig bara förvirrade om de försöker definiera vem de är. De vet helt enkelt inte, eller vill inte erkänna för sig själva, hurdana de innerst inne är. De har kanske aldrig fått utrymme att fundera på saken och känna efter utan helt enkelt anpassat sig efter omgivningens förväntningar och krav. Det är svårt att anpassa sitt liv efter en personlighet som man knappt vet något om.

Ibland kan det hjälpa att tänka tillbaka till barndomen. Vad tyckte du om att göra på dagis, i skolan och efter skolan? Vad var det med just de sakerna som du tyckte om? Tyckte du om att måla, leka med modellera och bygga med klossar -då kanske du kan fundera på om kreativitet kanske är en egenskap som skulle kunna beskriva dig. Kan du få in sakerna du brukade gilla i ditt liv nu (t ex om du tyckte om att spela fotboll för att du fick möjlighet att träffa personer du trivdes med, kan du skapa mer utrymme i ditt liv för umgänge, om du gillade att spela fotboll för att det var skönt att röra på sig, kan du få in mer motion i din vardag)?

Du kan också fundera på vad du skulle vilja att folk säger om dig när du har gått bort. Det kan ge ledtrådar till dina värderingar. Träna också på att känna magkänslan och gå efter den. Vi ska alltid vara så rationella nu för tiden, men personlighet handlar inte alltid om något som kan vara rätt eller fel, utan om hur det känns. Vad av det du gör eller tycker känns bra i magen och vad gör du på grund av krav eller förväntningar utifrån? Är det rimligt att anpassa sig efter dessa krav, eller skulle det vara bättre att lyssna på känslan? Känns det verkligen bra att gå på teater, tycker du verkligen om kultur, eller gör du det bara för att folk förväntar sig att du ska gilla det?

Har du dina åsikter av politisk korrekthet, eller känns det verkligen bra i magen när du tänker på en frågeställning? Vill du verkligen sitta hemma och titta på tv, eller gör du det bara för att du glömt att fundera på vad du egentligen känner för att göra? Vad får ditt hjärta att banka extra snabbt? Vilka personer tycker du om och varför? Vilka tål du inte och varför? Det kan också säga något om hurdan du själv är.

Var försiktig med att fråga andra hur du är om målet är att lära känna dig själv. De ser dig genom sina glasögon av tolkningar, förutfattade meningar och begränsningar. Ibland har de t om ett intresse av att få dig att tro att du är på ett visst sätt. Vi förändras ständigt men inte alla i vår omgivning lägger märket till alla förändringar. Bara du kan veta hurdan du verkligen är på insidan just nu.

Många vet hur de innerst inne vill leva, men färre har modet att göra det. Många låter sig hindras av vad andra tycker, eller rent av bara av frågan Vad ska andra säga? innan någon ens fått chansen att ge sitt utlåtande. En del låter bli att försöka, eller ger upp för lätt, för att de inte tror på sig själva. Det är lätt att lockas att tro att om ingen gjort det innan, så går det inte. Andra låter bli att försöka för att de inte tror att de förtjänar att ha det bra, bara för att så många andra lider.

Därför är både självförtroende och självkänsla också viktiga. Utan dem är det svårt att samla tillräckligt med mod för att ta kommando över sitt egna liv. Som tur är går både självförtroende och självkänsla att träna upp! Det finns hyllmeter av böcker i ämnet, så jag går inte in närmare på hur här. En enkel tripp till närmsta bibliotek eller en googling borde göra susen.

Ett vanligt hinder är bristande kompetens, dvs att man inte lever som man skulle vilja för att man inte vet hur, inte kan, även om det rent teoretiskt är möjligt. Det allra finaste med vårt samhälle är att information är så vansinnigt lättilgängligt. Med bara några knapptryckningar kan du lära dig i princip vad som helst, om du bara tar dig tiden. Om det krävs formell utbildning, så finns det numera många flexibla alternativ på distans och/eller deltid som är lika bra som traditionella utbildningar, så bostadsort eller arbetsbörda behöver inte heller vara ett hinder.

Väldigt ofta låter man ekonomin komma ivägen. Jag har skrivit en del om ekonomi och arbete (som trots allt är metoden de flesta av oss använder för att få tillgång till pengar) redan i den här serien, så jag nöjer mig med att här uppmana mina läsare att om ni känner att ekonomin är ett hinder, ta en ordentlig, kreativ funderare på hur ni kan komma över, eller runt problemet istället för att reflexmässigt tänka ”det har jag inte råd med”.

Hur tjänar ni era pengar? Vad använder ni dem till? Vad är viktigt? Vad kan göras annorlunda? Hjälper det att flytta till en annan bostad/stad/nytt land? Kan ni få pengar från fler håll än nuvarande jobb (t ex kloka investeringar, en sponsor, extrajobb)? Kan ni tjäna pengar på er dröm eller ert intresse (t ex drömmen om att bo utomlands kan förverkligas genom att ha ett B&B i nya landet, intresset för inredning kan tillgodoses genom att arbeta som inredare)?

Ett annat upplevt hinder är tidsbrist. Ställ i så fall liknande frågor som ovan fast runt hur du använder din tid istället och hur den kan disponeras annorlunda. Vi upplever ofta att vår tidsbrist beror på att vi tillbringar så mycket av vår tid med att jobba, så tid är verkligen pengar för många av oss. Ta ställning till vad som är rätt svar i just din ekvation runt hur mycket pengar du behöver tjäna och hur mycket tid du vill tillbringa på jobbet. Stäng dessutom av tvn och datorn. Tro mig, du behöver varken se nyheterna eller bonde söker fru eller melodifestivalen för att ha ett gott liv.

Är det verkliga hinder som stoppar dig eller letar du hinder av rädsla för förändring, för det okända?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s