DGL: Respekt

on

Boken how much is enough? har följande definition av respekt: Att respektera någon innebär att på något sätt visa att man betraktar hans eller hennes åsikter och intressen som värdiga att ta hänsyn till, och att de inte kan ignoreras, trampas på eller avfärdas hur som helst. (min egna, fria översättning) Respekt är en förutsättning för att vi ska kunna leva det goda livet, eftersom vi är sociala varelser. Vårt välmående är beroende av att vi får bekräftelse från vår omgivning på att de tillskriver oss ett värde.

Respekt är något man får till skänks av andra. Det är lite av en utmaning för vårt individualiserade samhälle, där vi är vana vid att tillgodose våra behov på egen hand. Om respekt är en förutsättning för att vi ska kunna leva det goda livet, men vi är beroende av att få det från andra, hur ska vi då göra för att få vårt behov tillgodosett? Förtjäna det, är ju det korta men föga användbara svaret.

Självrespekt är ju det uppenbara sättet att kringgå det där med att man måste få respekt till skänks. Dessutom smittar det ofta av sig så att personer som känner självrespekt inger respekt hos andra. Självrespekt handlar mycket om att veta vem man är, stå för det och vara en person man själv tycker om. Gå igenom dina värderingar och lev efter dem så gott det går. Stå upp för dem om de hotas eller ifrågasätts och sätt en gräns för vad du är villig att kompromissa med. Det signalerar både till dig själv och till andra att du och det du gör är viktigt och inte kan ignoreras eller avfärdas hur som helst –att du måste respekteras.

Visa respekt för andra, nära och kära så väl som främlingar; ansikte mot ansikte så väl som på internet. Du måste inte tycka om dem eller hålla med dem. Vi är alla olika och man kan inte tycka om alla men man kan erkänna att alla har ett grundläggande värde och därmed bör åtnjuta ett visst mått av respekt. Många av oss är så upptagna av att bli respekterade, somliga t om tror att de kan kräva det om de bara är tillräckligt högljudda, att vi helt glömmer eller struntar i att visa respekt för andra.

Bli en förebild. Agera med respekt mot dina medmänniskor så att de blir påminda om hur bra det känns att bli bemött på ett respektfullt sätt och förhoppningsvis blir bättre på att själva komma ihåg att visa respekt för andra. Att handla med respekt för andra kostar dig inget, men det gör intryck på andra. Du kommer bli betraktad som en vänlig och pålitlig person och det är egenskaper som ofta vinner de flestas respekt i längden.

Tänk win/win eller bidra till andras välbefinnande. Gör något som kommer samhället i stort till glädje, eller sträva efter att bidra till att göra världen till en bättre plats i allmänhet. Det behöver inte vara något storslaget och det är inte meningen att du ska vända ut och in på dig själv för att alltid hjälpa andra eller skänka alla dina pengar till välgörenhet.

Tänk vad just du har som kan berika andra och dela med dig av det på något vis. Ställ upp som tränare för fotbollsklubbens juniorer, engagera dig i den lokala politiken, jobba ideellt på katthemmet, dela med dig av dina livserfarenheter genom en bok eller föredrag, uppfostra dina barn till underbara människor, bli riktigt skitbra på ditt jobb eller på att spela piano –och ge en konsert på ålderdomshemmet och i skolor… precis vad som helst.

Gör dessutom ditt bästa när du gör det. Att vara riktigt skicklig på något vinner ofta omgivningens respekt. Att på detta sätt göra något för andra ger dig en möjlighet att känna dig stolt över dig själv, men det vinner dessutom folks respekt att vara engagerad och generös med sin expertis. Om du får betalt eller ej spelar ingen roll, så länge det verkligen berikar någon annan också.

Jag ska avsluta med att ta upp något som boken behandlar, nämligen något som författarna anser undergräver respekt i vårt samhälle. Jag vill främst ha ett individperspektiv i den här serien, men det kan vara bra att vara medveten om hur samhället tenderar att påverka oss. Med medvetenhet kommer nämligen förmåga att ifrågasätta, ta ställning för eller emot och förändra sitt beteende.

Vi lever i ett samhälle som lägger väldigt mycket vikt vid pengar. Det är lätt att använda kronor och ören som mått på värde och det blir då lätt att glömma bort att det finns andra värden. Därför är det lätt att falla i fällan att tro att den som inte gör något som kan omräknas till kronor och ören, den som inte arbetar, inte har något värde. Det betyder att den som inte arbetar och tjänar pengar blir väldigt utsatt.

Vi vet ofta väldigt lite om hur andra människor lever sina liv och hur deras livssituation ser ut, helt enkelt för att vi inte själva gått i deras skor. Vi drar ofta slutsatser utifrån våra egna erfarenheter, eller vad ”alla andra” säger, men eftersom våra erfarenheter är helt annorlunda från andras, blir våra slutsatser om enskilda individer ofta felaktiga. När klyftorna blir för stora, försvinner förståelsen och frustrationen växer. Ojämlikhet skapar ofta en brist på respekt, eller rent av förakt, eftersom motsättningar då överskuggar det vi har gemensamt och känslan av det där grundläggande mänskliga värdet kommer i skymundan.

Men både fattiga och rika kan vara goda människor och alla människor har ett värde, så ta en funderare på om du verkligen vet tillräckligt mycket om en annan människas situation innan du ”drar in” din respekt för dem. Fundera på om signaler från samhället och dess strukturer (politiker, regler, media, folk på nätet, grannarna…) påverkar vem du ger respekt och om det är rätt grund för respekt. Fundera också på om det finns människor som du inte behandlar med respekt, inte för att de verkligen är sämre människor, utan helt enkelt för att du på grund av olikheter glömt att de är människor precis som du och jag.

Jag medger att det kanske inte var så klokt att starta den här serien med hälsa, trygghet och respekt, för det ser väldigt pretentiöst och präktigt ut märker jag nu. Nästa del i projektet om förutsättningarna för det goda livet blir därför personlighet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s