How much is enough?

How much is enough? The love of money and the case for the good life. Den här boken är från 2012 och skriven av Robert och Edward Skidelsky, som är far och son. Titeln beskriver ganska väl vad den handlar om. Den analyserar hur pengar har kommit att spela så stor roll i vårt samhälle; hur tillväxt blev det överordnade målet och konsumtion allas vår favoritsysselsättning. Sedan förklarar den varför det kanske inte var så lyckat.

De passar också på att diskutera varför de två vanligast åberopade alternativen till tillväxt som överordnat mål, lycka och hållbarhet, inte nödvändgitvis är adekvata. De presenterar ”det goda livet” som ett alternativt mål att organisera samhället runt och argumenterar för det. Sist men inte minst gör de ett försök att definiera vad som ligger till grund för ”det goda livet”, samt vad som krävs på samhällsnivå för att medborgare ska kunna uppnå det.

De identifierar 7 faktorer som krävs för att man ska kunna leva ”det goda livet” och förklarar vad de anser att dessa innebär: hälsa, trygghet, respekt, personlighet, harmoni med naturen, nära relationer samt meningsfull ”fritid”.

Boken är intressant, men personligen tyckte jag att den bitvis var lite långrandig. Den innehåller mycket bakgrundsinformation och många resonamang som jag inte tyckte tillförde särskilt mycket med tanke på kärnan i budskapet. Framförallt kapitlet som argumenterar mot hållbarhet som lämpligt alternativ till tillväxt känns ganska långsökt och irrelevant. Man hade kunnat få fram samma budskap mycket klarare och effektivare, på färre antal sidor, om man hade varit lite mer rakt på sak. Samtidigt är det kanske många läsare som tycker att det är intressant information.

Jag vet inte om jag köper hela resonamanget rakt av, men tanken på att utgå ifrån ”det goda livet” istället för tillväxt är utan tvekan mycket tilltalande. De för ett övertygande resonemang runt hur knäppt det är i ett samhälle som är så rikt som vårt (Värstvärlden i allmänhet) att fortsätta att koncentrera oss på pengar i den grad som vi trots allt gör, både som individer och på politisk nivå.

Vi har mer än tillräckligt med pengar menar de, så att fortsätta kämpa för att få mer är egentligen ganska korkat. Vi borde sluta kämpa och börja njuta istället. Framförallt de avslutande kapitlen, de som behandlar förutsättningarna för ”det goda livet” och hur en politik med det som mål skulle kunna se ut, tyckte jag var intressanta.

Skidelsy & Skidelsky; how much is enough

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s