Zingiber Officinale! (ingefära…)

Dags för en ny krydda. Idag tänkte jag berätta om ingefäran, zingiber officinale som den så vackert heter på latin. Den här, mina vänner, hör till den absoluta gräddan av kryddeliten. På sanskrit heter den vishwabhesaj, vilket ungefär betyder universalmedicin. Färsk ingefära är en av mina absoluta favoritsmaker, men den används också flitigt som torkad eller inlagd.

Den är en viktig del i både det indiska, kinesiska, japanska och thailändska köket, men har traditionellt även haft en viktig plats i europeisk matlagning. Den används till mat, dryck, bakverk, som godis och till att smaksätta desserter som t ex inlagda päron. Ingefäran är en flerårig ört med kraftig, krypande jordstam som har sitt ursprung någonstans i tropiska Asien. Eftersom man inte hittat viltväxande ingefära i Asien, är det oklart exakt varifrån den kommer. Det är jordstammen som används. Enligt Nyttans växter av Ljungqvist kan man odla den som krukväxt.

Användandet av ingefära kan spåras så långt tillbaka i tiden som 2000 fKr. Enligt National Geographics Guide to Medicinal Herbs, ska den kända filosofen Konfucius på 500-talet fKr ha sagt att han aldrig är utan ingefära när han äter och i det hinduiska eposet Mahabharata från 400 fKr finns recept på en köttgryta som innehåller ingefära. Ungefär vid den tiden börjar ingefäran även figurera i medicinska skrifter i Indien och Kina. I traditionell kinesisk medicin ordineras färsk ingefära mot förkylning, feber huvudvärk och muskelvärk, medan torkad ordineras mot kalla händer, svag puls och blekt ansikte.

Redan under antiken var ingefäran känd i Europa, dit den kom via arabiska handelsvägar. Ingefäran kom till skandinavien på 1100-talet. Under medeltiden var det en av de kryddor som det handlades allra flitigast med. I 1300-talets England ska den ha varit den näst populäraste kryddan av alla -bara svartpepparn användes flitigare. Den var dock dyr, enligt Guide to Medicinal Herbs kostade ett pund ingefära ungefär lika mycket som ett får. Kryddor var endast för de rika.

Som medicinalväxt är ingefäran först och främst anti-kräkmedlet nummer 1. Den har en välbelagd verkan mot illamående och används flitigt mot t ex åk- och sjösjuka, illamående vid graviditet och i samband med kemoterapi hos cancerpatienter. Den sägs också hjälpa mot kolik och gaser i magen. Den ökar blodcirkulationen och har därmed en värmande effekt som inte minst uppskattas av dem som liksom jag har fingrar och tår som lätt blir kalla. Bra cirkulation ger också en positiv effekt på immunförsvaret. Den sägs också hjälpa till att hindra högt blodtryck.

Ingefära verkar också lindra inflammationer och den har visat sig lidra smärta vid ledinflammation (artrit) och smärta i samband med artros. Den anses ha antiseptiska egenskaper som kan användas vid infektioner i mage och tarm, tex vissa typer av matförgiftning. Det har gjorts försök där man med ingefära har botat patienter som drabbats av bakteriell dysenteri. Den har också visat sig vara effektiv mot flera av de virus som orsakar förkylning och influenza.

Allting med måtta dock: Gravida bör inte äta mer än 1 g torkad ingefära/dag (vilket är mer än tillräckligt för att hålla styr på illamåendet) och äter man blodförtunnande medicin bör man konsultera sin läkare innan man stoppar i sig ingefära i större doser än vad som normalt ryms i maträtter.

Följande recept ska vara feberdämpande och i allmänhet kunna bekämpa förkylning och relaterade besvär som ont i halsen och hosta: Krossa en vitlöksklyfta och riv en bit ingefära som är ungefär lika stor som vitlöksklyftan. Pressa saften av en citron. Tillsätt en tsk honung och häll över en kopp varmt vatten. Rör runt, dra ca 15 min och drick 3 ggr/dag tills symtomen är borta.

Ett annat recept med ingefära mot förkylning och hosta kan du hitta i min post om kardemumma

Vid illamående gör man te genom att hälla kokande vatten över en halv tsk malen ingefära och låta det dra i 15 min, eller använd istället en tumstor bit färsk ingefära som du river och låter dra. Samma te har en värmande effekt för den som känner sig frusen eller har kalla händer eller fötter.

ingefära

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s