Fundering om tolerans

Har gått igenom gamla anteckningar och hittade några ganska vettiga tankar som jag tänkte förgylla världen med genom att publicera här. Jag tänkte börja med den här om tolerans, eftersom jag tycker den knyter an bra till posten jag skrev häromdagen om konkurrensens pris.

Tolerans kräver mod, styrka och självdiciplin, för även om vi rent intellektuellt vet att vi borde tolerera och acceptera dem som vi uppfattar som annorlunda, så kan deras åsikter, beteende eller livsstil vara så främmande för oss att vi spontant vill stoppa det. Vi blir provocerade eller känner att det de gör eller tycker helt enkelt inte kan vara rätt och därför vill vi göra om dem så att de blir som oss istället.

Vi måste känna oss trygga med vårt egna för att kunna förstå att andra kan känna sig lika trygga -och nöjda- med sitt som vi gör med vårt. Det krävs ett visst mod att acceptera att vi är olika och att det som är rätt för mig inte måste vara rätt för dig. Det krävs mod och tillit för att acceptera det som är annorlunda. Vi måste våga lita på att andra inte kommer att ändra på det som vi själva tycker om, att de inte kommer lyckas om de försöker att ändra på oss, om vi ska våga låta bli att försöka ändra på dem.

Ibland kan vi helt enkelt inte förstå att någon vill ha saker och ting på det sättet som de har det. Ibland tycker vi att vårt egna sätt är så fantastiskt att vi helt enkelt inte kan förstå att någon skulle vilja ha det annorlunda. Vi ser ju så klart att det är såhär det borde vara! Det behövs massor av styrka och självdiciplin för att stå emot impulsen att säga ”Men du gör ju helt fel! Du fattar ju inte! Gör på mitt sätt, för det är rätt!”

bibi i snön

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Björnen skriver:

    Så sant, så sant Ida. Ser ut som att vovvsingen skall fånga snöbollen med tassarna! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s