Rosmarin

on

”There’s Rosemary for you, that’s for remembrance; pray you, love, remember.”
Shakespeare

Rosmarinus officinalis. Rosmarin är en flerårig buske som härstammar från medelhavet. Den kom till Norden med munkar och nunnor under medeltiden och kan övervintras i kruka inomhus i Sverige. Det är först och främst bladen som används. Rosmarin har odlats som krydd- och medicinalväxt sedan antiken och har använts i parfymer och rökelser. Den har en kraftig smak som passar till kött, inte minst vilt, kyckling och fisk. Enligt National Geographics ”Guide to Medicinal Herbs”, har rosmarin varit en symbol för kärlek, vänskap, lojalitet och att minnas. Den har använts vid bröllop i t ex brudbuketter, men har även haft betydelse vid begravningsriter och har det än idag på vissa platser.

Romarna prydde sina Lares (husgudar) med rosmarin och under högtiden Palilia ska de ha renat djurflockarna med rosmarin-rök. I Tyskland fanns det enligt Plant Lore Legeds and Lyrics en tradition att på långfredagen kräva presenter av kvinnor och samtidigt slå dem med en kvist av rosmarin eller gran. I England sades det att om man bar en kvist rosmarin på sig skulle den förbättra minnet och ge assistans till bäraren i allt han tog sig för. Det ska ha funnits ett recept som bevarande ungdomen, bestående av bla rosmarin, salvia, mejram, ruta och fänkål.

Plant Lore Legeds and Lyrics berättar även om detta magiska trick som flickor kunde prova. Det ska göras den 1 juli:
Ta en kvist rosmarin, en röd ros, en vit ros, en blå blomma, en gul blomma, 9 långa grässtrån, en kvist ruta och bind ihop med en hårlock från sig själv. Skvätt blod från en vit duva över buketten och strö salt på. Lägg under huvudet när det är sovdags. Hon kommer då se sitt öde i sina drömmar.

Plinius d ä (AD 23-79) skrev att rosmarin kunde ge skarpare syn och i Banckes’s Herbal från 1525 rekommenderas det att man kokar rosmarin i vin som sedan kan användas som ansiktsvatten eller drickas mot hosta eller för att återfå aptiten. Under pestutbrott i London 1665 brände man rosmarin inomhus för att hålla sjukdomen borta. Man har traditionellt sagt att rosmarin hjälper om man har dåligt minne. Enligt ”Guide to Medicinal Herbs” använde studenterna i det antika Grekland rosmarin till att hjälpa dem komma ihåg.

Det har visat sig finnas en del sanning i påståendet att rosmarin förbättrar minnet. I Janet Wrights ”Top 100 health tips -100 foods to make you look and feel radiant with health”, står det att rosmarin innehåller ett ämne som ökar blodcirkulationen. Detta påverkar i sin tur hjärnfunktionen eftersom ökad blodcirkulation innebär mer syre till hjärnan. Följden blir att man blir mer alert och får lättare att koncentrera sig. Försök har visat att människor presterar bättre i minnestester om de utsätts för rosmarindoft. Doften har även visat sig vara avslappnande och öka välmåendet. Rosmarinens avslappnande effekt hjälper även mot spänningshuvudvärk.

Den anses hjälpa mot väderspänning, främja matsmältningen och öka aptiten. Den har även använts mot depression. I inhalationer kan rosmarin mildra bihåleinflammation och bronkit. Den kan användas mot olika hudproblem och även mot mjäll. Den eteriska oljan från rosmarin används utvärtes mot värk och som cirkulationsfrämjande medel vid reumatism och muskelvärk. Den kan även lindra artros. Oljan har antibakteriella egenskaper och motverkar även svamp och parasiter. Rosmarin är rik på antioxidanter som hjälper till att skydda mot cancer och att hålla huden i trim mm.

De som tränar kan vara intresserade av följande recept från National Geographics ”Guide to Medicinal Herbs”. Det är en olja som kan smörjas på muskler och leder innan träning och som ökar blodgenomströmningen i musklerna och förebygger värk:
Blanda 2 droppar rosmarinolja, 1 droppe lavendelolja och en droppe eucalyptusolja med 4 teskedar basolja, t ex mandelolja, olivolja eller sesamolja.

Byt ut eucalyptusoljan i receptet ovan mot johannesörtsolja och smörj in områden som är drabbade av reumatisk värk.

De som lider av artros kan prova följande te från Marie-Louise Eklöfs Gröna apoteket:
Blanda lika delar björk, nässla, gullris, maskros, rölleka och rosmarin. Häll 2,5 dl kokande vatten över 2 tsk av blandningen och dra i 5 min under lock. Drick 3 koppar/dag i 2 månader. Gör därefter ett uppehåll i en vecka och upprepa sedan kuren 2 gånger till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s