Måste v/s Vill

Vi pratade lite om måsten på en föreläsning idag. Få saker är så stressande som när måstena hopar sig i vår vardag. Man känner sig ofri och utan kontroll över sin egna tid och sitt eget liv. Måsten gör att det blir mindre tid över för avslappning och roligheter.

Då påpekade Kloka Susanne att det ofta finns en paradox i att vi blir så frustrerade över våra måsten. Många av sakerna vi går och klagar på att vi måste är faktiskt saker som vi egentligen vill, om vi bara funderar lite på det.

Man kan t ex klaga på att man måste hämta barnen på dagis, men är det så himla illa egentligen? Man vill väl som regel ha hem barnen, så egentligen så vill man ju hämta dem. Man tycker kanske att man måste laga mat, men det är ju för att man vill ha något att äta, så varför gå och klaga över hur jobbigt matlagningsmåstet är?

Dessutom så är det ju få saker som vi verkligen måste i ordets rätta bemärkelse. Du måste inte hämta barnen. Du väljer att göra det för att annars kanske de råkar illa ut, eller så kommer soc och blandar sig i hur du tar hand om din familj och det vill du undvika. Du måste inte laga mat. Du kan ringa efter en pizza eller gå igenom grannens sopor efter något ätbart, men du väljer att laga maten själv istället.

Föredelen med att tänka på våra måsten såhär och se dem för vad de verkligen är, är att vi kommer ifrån den där ofriheten. Det känns bättre när man inser att det är ens egna val, ens egna preferenser det handlar om. Just den där känslan av att ha kontroll över den egna tillvaron har visat sig väldigt viktig för välbefinnandet, inte minst för att den tar bort mycket av vardgsstressen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s