Facebook och Onda Ögat

Läste just ett intressant inlägg på Häxor i fokus. Diskussionen handlade om det onda ögat och någon funderade kring facebook och risken att dra på sig det onda ögat. Tyckte det var ett ganska intressant resonamang, inte minst för att det tar ett uråldrigt koncept som det önda ögat ju är, och sätter in det i ett sammanhang som är helt och hållet en produkt av vår moderna livsstil.

Tanken var att vi på facebook ofta utsätter oss för avundsjuka eftersom vi som regel väljer att visa en överdrivet positiv bild av våra liv. Vi postar bara de bästa bilderna av oss själva och berättar nästan bara om de roliga händelserna och upplevelserna vi har. Vi berättar om våra resor och om vårt nya, coola jobb men inte att vi bråkar med ungarna, är urless på allt hushållsarbete, att vi lägger 2 timmar varje dag på att pendla och att det är dötråkigt eftersom vi inte kan göra något meningsfullt under tiden, att vi har ont i huvudet och börjar bli lite småfeta…

Det vi väljer att visa på facebook ger en snedvriden bild där vi framstår som vackrare, mer lyckade och lyckliga än vi kanske egentligen är. Det är kanske inte alltid medvetet utan snarare för att vi utgår ifrån vad våra bekanta kan vara intresserade av att veta. Ingen är intresserad av att höra dig gnälla om dålig privatekonomi eller att du har problem med din partner eller att du har städat eller diskat eller har en seg förkylning och därför postar vi inte sådant på fejjan.

Men följden blir ju att den här orealistiska bilden av vårt perfekta liv når ut till alla våra bekanta. Det kan bli väldigt mycket avundsjuka. Inlägget på Häxor i fokus ställer frågan om vi borde vara lite mer uppmärksamma på risken att dra på sig en massa avundsjuka via facebook och kanske tona ner vår bild av perfektion och absolut lycka.

Jag vet inte, men jag tyckte det var ganska tänkvärt. Om inte annat så kan vi kanske slippa att känna avundsjuka genom att tänka på att folk inte är riktigt så perfekta som de verkar på facebook.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s