Do it with half a smile

Ni kanske minns att jag klagade på ilsket humör för ett tag sedan. Det är visserligen bättre, men idag kom jag att diskutera det där med okonstruktiv ilska med KBT-Lasse. Han hade ett knep som låter fullständigt urlöjligt.

”Do it with half a smile”, sa han. Alltså, när du är förbannad, eller ännu bättre, när du hamnar i en situation som du tror kommer göra dig upprörd, dra lite på smilbanden. Oavsett om du är arg, ledsen, skäms, förödmjukad, irriterad eller frustrerad, le litegrann, så blir du på bättre humör.

Det behövs inget gapskratt. Gapskratt eller jättegrin är heller inte lika lätta att klara av i en sådan situation och på ett sådant humör, men lite, litegrann kan man klara av att smila även om man inte alls känner sig det minsta glad eller road.

Jag tror faktiskt det funkar. Jag känner nämligen igen principen från hundträningen och om det funkar på hundar så funkar det säkert på människor också (ni vet, ryggradsdjur som ryggradsdjur -på det stora hela är skillnaden minimal). Hur fånigt det än låter så är det ganska välgrundat i neurovetenskapen.

Ni vet hur det finns en automatisk koppling mellan hur man känner sig och kroppspråket? Att om man känner sig glad så får man bättre hållning och man ler utan att fatta ett medvetet beslut om att ordna musklerna på just det sättet. Den kopplingen är inte enkelriktad. Den funkar på andra hållet också. Om man ler och sträcker på sig, så känner man sig bättre till mods.

Påklistrade leenden är väl inte lösningen på alla våra problem, men det finns kanske en anledning till att de används så flitigt ändå av en del människor. Man ska ju inte bara le åt vad skit som helst, men om man känner att känslorna löper amok med en och att det kanske hade varit mera praktiskt att känna annorlunda, så är det ett snabbt knep att ta till även om det kanske krävs lite övning först… Om inte annat så blir man kanske lite full i skratt för att man känner sig fånig som står och försöker le trots att man är sur som ett kat…

Så le, mina vänner och var glada!

Annonser

2 kommentarer Lägg till

  1. Sommarek skriver:

    Har du fått en egen KTB-Lasse nu? Det låter bra! 🙂

    Och den där snubben ovan tycker jag bestämt att jag känner igen…!

  2. idaevangeliet skriver:

    Ja, han är en gammal vän. Han ville vara med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s