Världens äldsta musikinstrument

Det här är old news vid det här laget, men jag har inte lyckats få ihop en vettig post om det innan trots att jag velat. Nu blir det ett nytt försök. För ett tag sedan rapporterades i nyheterna att man hittat de hittills äldsta musikinstrumenten och att de var ca 42000-43000 år gamla. Det tyckte jag var spännande!

Det rör sig om flöjter bestående av fågelben och elfenben från mammut, som hittats i en grotta i Tyskland. Grottan där de hittats bär spår av några av de tidigaste homo sapiens i Europa och i området har man även funnit kulturföremål som också är bland de tidigaste i Europa. Man tror att instrumenten använts för rekreation eller för rituella syften.

Den första musiken tros ha bestått av läten producerade med rösten, tungan och munhålan, kanske ackompanjerad av handklapp och fotstamp. Det är också möjligt att musikens upphov var de rytmiska ljud som uppstår när man t ex knackar stenar mot varandra vid verktygstillverkning. Naturligtvis är det omöjligt att veta när sådan musik uppstod, eftersom ljud inte lämnar några arkeologiska spår.

För mellan 60000 och 30000 år sedan började människorna lämna efter sig spår av kultur; grottmålningar, smycken och tecken på begravningsceremonier. Kanske var det i samma veva som musiken på allvar utvecklades.

Det finns teorier om att musicerande har varit en viktig del av tillvaron för människan alldeles sedan vår art uppstod, eller t om att musiken uppstod i samband med att vi utvecklades till moderna människor. En del vetenskapsmän tror att ljudyttringar som påminde mer om sång än om tal var början på den kommunikation av sinnesstämningar och emotioner som sedan utvecklades till vårt tal å ena sidan och vår moderna sång å andra.

Skälet till att man tror att en sådan variant av sång skulle vara äldre än talet och själva upphovet till talet är att talet är mer komplext, men även mycket mer precist och flexibelt när det handlar om att överföra information. Om talet hade uppstått först hade det alltså inte funnits något behov, eller någon evolutionär fördel om man vill uttrycka sig lite mer vetenskapligt, för att uttrycka emotioner med sång. Därför verkar det som om sången är en äldre, mera ursprunglig form av kommunikation.

Musik väcker starka känslor och kan ändra medvetandet; det kan t ex framkalla trans. Det gör den till ett viktigt redskap vid ritualer eller i andra sociala sammanhang. En del forskare tror att musicerandet var ett av de beteenden som gav vår egen art en fördel över andra människor som fanns i Europa på den tiden, nämligen neanderthalarna.

Man föreställer sig att musiken hjälpt till att upprätthålla sociala nätverk som var mycket större än de som neanderthalarna verkar ha haft. Större nätverk förmodas ha gett större överlevnadschancer i ett Europa med halvtaskigt klimat -och konkurrensfördelar gentemot neanderthalarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s