Jaguar

Har botaniserat i mammas bokhylla och hittade i Jan Lindblads ”Guyana ett tropiskt vildmarksparadis” det här vackra stycket om jaguaren:

”Jaguaren, ”han som ständigt vandrar” som indianerna kallar den välkamouflerade katten, har ett jättestort näringsrevir, ett vandringsrevir. Det kan dröja veckor innan han är tillbaka på samma plats. Man vet aldrig var han dyker upp. Han är överallt – och ingenstans. Hans steg är otroligt tysta för ett så stort djur -även när marken är täckt av torra löv. Jaguaren är djungelmystiken förtätad i kött och blod.”

Jaguaren är det tredje störst kattdjuret i världen, bara lejonet och tigern är större. Den lever först och främst i mellanamerikas regnskogar, men förekommer även i öppnare terräng. Den jagar genom att förfölja och smyga sig på sitt byte eller ligga i bakhåll. Den är som mest aktiv under skymning och gryning, men den jagar även om nätterna och om det finns tillgång till byten, även dagtid. Den är viktig för att hålla ekosystemet stabilt genom att begränsa antalet bytesdjur.

Antalet jaguarer har minskat kraftigt i och med att skogarna försvunnit. Handel med jaguarpäls är helt förbjuden, men djuren dödas av bönder som är oroliga för sin boskap.

Jaguaren har en central plats i många av de gamla amerikanska kulturerna som t ex olmecer, maya och azteker. Traditionellt symboliserade den styrka. Bland mayafolket ansågs den hjälpa till att kommunicera med de döda. Den var en symbol för kungafamiljen hos både maya och azteker, och deras beskyddare. Hos aztekerna representerade jaguaren även krigare.

Jaguaren var även aztek-guden Tezcatlipoca’s nagual (totemdjur) och myten berättar att han förvandlade sig till en jaguar. Tezcatlipoca har en central del i aztekernas skapelsemyt, där han verkar vara typen som ger upphov till förändring genom konflikt och förstörlese. Han associerades med bland annat natten, jorden, konflikt och krig, makt, divination, trolldom, frestelse och skönhet.

I de moderna indiankulturerna i mellan- och sydamerika är jaguaren en central figur omgiven av mystik. Den är jägaren, den represenerar styrka men även kontakt mellan de levande och döda, mellan denna världen och andevärlden. Den förknippas ofta med schamanistiska egenskaper.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s