Gellert och det ungerska hednaupproret

Gellert var en benediktiner-abbot från Venedig. Han lär ha anlitats av kung Stephen (Istvan?) att undervisa hans son och konvertera magyarerna till kristendomen. Han stannade i landet efter kungens död, men Stephens efterträdare, venetianaren Peter Urseolo gjorde sig mycket impopulär bland de fortfarande till stor del hedniska bondebefolkningen, dels på grund av höjda skatter och dels på grund av att han med uppbackning från kyrkan försökte göra Ungern till en lydstat till det kristna Rom.

När Stephens kusiner, den kristne Andras och den fortfarande hedniske Levente, vände tillbaka till Ungern efter en tids exil vinner de snabbt befolkningens stöd som utmanare till kungatronen och 1046 startar ett uppror.

En hednisk adelsman vid namn Vata ledde en grupp rebeller som ville göra sig av med de kristna ledarna och återinföra hedendomen till Ungern. Han och hans män inledde en veritabel slakt av kristna och präster, som hämnd för de hårda metoder som användes för att få folk att konvertera till den nya religionen. Kung Peter försökte fly men dödades och Andras utropade sig själv till kung. När Andras och Levente rörde sig mot Pest, gick biskop Gellert tillsammans med några andra biskopar för att möta dem.

Den 24 september attackeras biskoparna av Vata och hans män. En av dem stenades till döds och en annan dödas när han försöker fly. Gellert lär enligt legenden ha dragits på en kärra uppför en kulle i Buda, (sedermera döpt efter honom) och rullad nedför den höga och branta backen. Han levde fortfarande när han och kärran kom ner, men slogs ihjäl av de hedniska upprorsmakarna. En annan legend säger att han stängdes in i en tunna med spikar på väggarna och att tunnan sedan knuffades nerför branten.

Andras fick visserligen hjälp av hedningarna att ta makten, men han avskaffade inte kristendomen och även om Vata och hans män aldrig straffades, tog Andras avstånd från dem. Det här var det sista försöket att hindra kristendomen från att spridas i Ungern.

Gellert blev martyr och kanoniserad 1038 och är numera tillsammans med Stephen och hans son Ungerns skyddshelgon. Gellert-berget ligger mitt i Budapest och på bergssidan där Gellert lär ha knuffats ner finns ett enormt monument med en bronsstaty av honom.

Annonser

2 kommentarer Lägg till

 1. kalebass skriver:

  Ja man kunde/kan verkligen ta död på varann på utstuderade sätt!
  Undrar om någon skulle kunna bli kanoniserad, helgonförklarad i vår tid,(svensk?!) Intressant blogg, du är påläst.

  1. idaevangeliet skriver:

   det finns nog inte så många kandidater för kanonisering i sverige just nu, men vem vet 🙂
   hur pass påläst jag egentligen är råder det väl delade meningar om, men tack för komplimangen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s