Is- och Hagelrunorna

Har inte riktigt haft tid att ägna mig åt mitt skugg-Pagan Blog Project på sistone, så idag och imorgon kommer två uppsamlingsheat. Idag tänkte jag skriva om Hagelrunan och Isrunan. Hagelrunan kallades enligt Thorsson ”Hagall” på fornnordiska. Numera är namnet ”Hagalaz” vanligt förekommande. Det fonetiska värdet är ”h”. Isrunan ska ha hetat ”Iss” på fornnordiska, men man ser oftast benämningen ”Isa”. Det här är ”i-runan”.

Jag hade tänkt skriva om Hagel-runan tidigare, men tyckte den var lite svårt att få bukt med. Det var svårt att få ett grepp om vad det var för krafter som den rent konkret representerade, tills jag fick för mig att jämföra den med Is-runan. Båda är ju i grund och botten is, så att göra en jämförelse gjorde det hela mycket tydligare.

Isrunan representerar soliditet och orörlighet. Den här runan koncentrerar, samlar, fokuserar och håller på plats. Den representerar massa och krafter som gravitation och friktion. Den saktar ner och gör orörligt, men det betyder också att den stabiliserar och gör stadigt. Den håller ihop saker som annars riskerar att splittras. Den stoppar utveckling men bevarar, som isen gör vattnet stillastående.

I-runan symboliserar självkontroll; att ta kontroll över sitt liv och att ta ansvar, att vara samlad istället för okoncentrerad. Tänk på uttryck som att ”hålla huvudet kallt”, ”vara cool”, men även att vara ”känslokall”. Här finns stillhet, sterilitet och passivitet, åtminstone på ytan. Under kan hända saker som inte märks, som inlandsisen långsamt rinner ner för sluttningen och som isen döljer det som finns under vattenytan.

Den saktar ner processer så att saker bevaras. Tänk t ex hur maten bevaras och hindras från att ruttna när man lägger den i frysen. Den organiserar och strukturerar också, som is- och snökristallerna ordnas i fast form. Is-kraften är obeveklig som inlandsisen. Den flyttar sig inte, den väjer inte för saker som kommer i dess väg. Man måste själv anpassa sig efter den och låta sig bli formad av den. På samma sätt omformar och omvandlar den här runan.

I-runan får oss att envist och enkelspårigt hålla fast vid ett speciellt syfte. Den kan hjälpa oss att sakta ner tempot i livet när saker händer för snabbt. Den hjälper oss att stilla sinnet, stärka koncentrationen och viljan och att fokusera på det som verkligen är viktigt. Den kan vara en hjälp mot rastlöshet.

Hagel är vatten som kristalliseras och sedan löses upp till vatten igen. Som en kristall är haglet en fast form, men det innehåller potentialen för förvandling. Som ett frö innehåller det en struktur för det som ska komma; det som ska materialiseras.

I det här fallet rör det sig om livgivande vatten som finns infruset i kristallens form, för trots att hagel är hårt och våldsamt, kommer det att omvandlas till vatten så småning om. Av den anledningen representerar h-runan de strukturer som ligger till grunden för det som skapas; en plan, ett recept eller en ritning, eller DNA.

Till skillnad från is är hagel aktivitet och omvälvande förändring. Det kan uppfattas som kaotiskt och våldsamt, men det är en naturlig förändring, inte ondskefull. Runans form liknas ofta vid bron mellan Midgård och Helhem, dvs människornas värld och dödsriket.

På en bro kan man röra sig åt båda riktningarna; bron kan leda till dödsriket, men den kan även leda därifrån, tillbaka till livet. Hagel kan bringa snabb förödelse, som ett riktigt hageloväder kan förstöra grödorna på våren, men ibland kan det även ge liv efteråt, när haglet smälter och bevattnar jorden. Som en bro, en förbindelse där saker kan förflyttas från den ena sidan till den andra, är den här runan en kraft som jämnar ut obalanser.

Ett av mina favoritcitat är ”destruction is just change” och det säger mycket om de krafter som bor i den här runan. Det kan vara våldsamt och destruktivt, men i grund och botten handlar det om hur vi upplever stora plötsliga eller snabba förändringar. Den här runan lär oss att omvandla negativt till positivt och att anta utmaningen i negativa upplevelser genom att se till att det kommer något gott ur dem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s