Eklekticism

Nine words the Eclectic Rede attest:
Steal what works, fix what’s broke, fake the rest.
Citat härifrån

Eklekticism är enligt engelska Wikipedia ”a conceptual approach that does not hold rigidly to a single paradigm or set of assumptions, but instead draws upon multiple theories, styles, or ideas to gain complementary insights into a subject, or applies different theories in particular cases.”

Ibland anklagas eklekticismen för att vara ytlig och liksom tjyvaktig. Den tar andras ideer, men istället för att ta till sig hela tankesystemet som iden härstammar ifrån, lyfter man ut en viss ide ur sin ursprungliga kontext, anpassar den efter sina egna syften och stoppar in den i sitt egna system.

Tyvärr är det så att vissa grupper tar väldigt illa vid sig när andra lånar ideer från dem på det här viset och det kan jag på sätt och vis förstå; är något heligt känns det inte alltid så bra att folk håller på och mixtrar med det på ett sätt som man utifrån sina egna religiösa övertygelse uppfattar som respektlöst. Men man måste ändå acceptera att alla inte delar ens religiösa övertygelser. Man kan inte ta det personligt varje gång någon gör något som man själv uppfattar som ett brott mot ens egna religiösa regler. Även lånare har rätt att tro vad de vill.

Man kan däremot visa lite respekt mot upphovskulturen när man lånar. Man kan se till att lära sig tillräckligt mycket om hela tankesystemet för att förstå hur den ide man lånar hänger samman med helheten och försäkra sig om att man verkligen förstår iden i sin ursprungliga form. Om man sedan vill göra ändringar eller andra tolkningar än den ursprungliga tycker jag det är helt ok. Men då ska man vara medveten om att ens egna uppfattning skiljer sig ifrån den ursprungliga.

Om man sedan för vidare sin egna variant bör man se till att det framgår att det är en egen tolkning och inte presentera det som om det är samma koncept som förekommer i det system som iden ursprungligen kom ifrån. Det både för att andra folk inte ska behöva se sina egna religioner förvanskade till oigenkännlighet av främlingar och för att inte skapa förvirring. Utomstående bör ha en möjlighet att veta om det de läser om är en genuin indiansk tradition eller ett hinduiskt koncept, en personlig tolkning, eller en ide som lånats från någon västerländsk ockult tradition som i sin tur gjort en egen tolkning av det ursprungliga konceptet.

I en globaliserad värld där individualismen styr är eklekticism näst intill ofrånkomlig. Vi får ständigt information från alla världens hörn samtidigt som vi får lära oss att vi är unika; att vi ska gå vår egen väg istället för att bara följa strömmen. Då blir det helt naturligt att vi vänder oss bort från etablerade religioner och traditioner och istället skapar våra egna. Det är också helt naturligt att vi utnyttjar alla de källor till inspiration som finns tillgängliga för oss, för att komma fram till den kombinationen som känns allra allra bäst för oss själva.

Eklekticism är dock inte något nytt fenomen. Romarna hämtade mycket inspiration från den grekiska kulturen och religionen. Grekerna själva tog till sig lokala föreställningar från de platser där de slog sig ner. Den hellenistiska världen var en enda röra av olika filosofier och religioner och där uppstod ideer som har haft stort inflytande på den moderna västerländska världsbilden.

Jag ser personligen inget fel i eklekticism och lånar själv ideer från både här och där. Faktum är att jag tycker det om något är bra snarare än dåligt. Den som någon gång har studerat entreprenörskap vet att det är genom att kombinera olika redan existerande ideer som nya innovationer skapas. En miljö där olika ideer möts blir väldigt dynamisk. Den utmanar oss att tänka utanför ramarna; att bryta våra invanda mönster. Den skapar kreativitet som kan skapa de mest fantastiska resultaten. Det är kombinerandet av ideer som driver utvecklingen framåt. Det finns ingen anledning till att man inte skulle kunna utveckla religion, eller sin egna andlighet, på samma sätt.

När man hittar något som funkar är det väl om något lite korkat att inte ta det till sig?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s