D-runan

Runan med det fonetiska värdet D heter dagr (på fornnordiska enligt Thorsson). Det är dagrunan, eller rättare sagt dagas-runan. Den betydelsen speglas också av att många faktiskt ger den namnet ”dagas” eller ”dagaz” istället för ”dagr”. Den representerar först och främst begreppet ”att dagas”, men även dagen och hela dygnscykeln.

”Att dagas” kan tolkas bokstavligt och den som sett solen gå upp över havet eller över en bergsrygg kan lätt föreställa sig den här runans mer abstrakta betydelser. Den kastar ljus över saker, bringar klarhet efter nattens dunkel. Den bringar uppvaknande. Där en ny dag börjar finns nya möjligheter och nytt hopp.

D-runan är upplevelsen av att saker och ting faller på plats efter att vi kämpat med dem under en period. Att saker och ting löser sig och att vi lyckas med det vi föresatt oss. Den är också att få förståelse för något vi inte tidigare förstått. Den representerar även upplysning; att se och förstå hur världen hänger samman. Den här typen av upplevelser leder alltid till en eller annan förändring i oss, och runan representerar även dessa förändringar.

Jag förknippar den med uttryck som att ”det dagas för något”, ”något kommer i dagen”, ”något gryr”, ”ett gryende…” eller det engelska uttrycket ”to dawn upon”

Men dagen skulle inte finnas utan natten. Gryningen kommer bara efter natten. Den här runan visar att mörker och svårigheter får sitt slut och att det finns något nytt att vänta där. Dess anknytning till dygnet innebär också ett element av cyklicitet och uppfyllande. Den kan i det sammanhanget representera att det som ska göras är gjort, färdigt och klart och att cirkeln är sluten -och att det är dags för något nytt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s