Berättelser

Många moderna hedniska religioner är odogmatiska. Det finns ingen övergripande auktoritet som bestämmer vad man ska tro och hur man ska utöva sin religion och det finns ingen skrift som tillhandahåller levnadsregler, mytologi eller någon annan vägledning om hur vi ska betrakta världen.

Det betyder att moderna hedningar själva måste utforma sin tro och sin religiösa praktik. Vi måste själva sy ihop vår egna mytologi och hitta eller skapa egna berättelser som förklarar och beskriver världen.

Det är dock sällan man hittar på något ur tomma luften. Det är väldigt svårt att få ihop en sammanhängande religion helt på egen hand. Som regel hämtar man inspiration från olika källor. De vanligaste källorna till inspiration är antik mytologi och religiösa uppfattningar och traditioner från kontemporära icke-abrahamitiska religioner som t ex buddhism och indianernas religioner.

De är en osinlig källa till klokskap, om man tar sig tid att studera dem. Men faktum är att det finns ännu en enorm källa till inspiration som till stor del ignoreras av många av oss. Det finns massor av moderna berättelser och idéer som är lika värdefulla. Ändå tenderar vi att betrakta dem som ”bara” litteratur; underhållning. När vi vill ha spirituell vishet begränsar sig många av oss till det antika. Men bara för att det är nytt måste det väl inte vara sämre?

Antika myter är skapade av människor, för människor i en viss kontext. Vi kan dra lärdom av dem eftersom de behandlar allmänmänskliga frågeställningar. Men ofta krävs det en del anpassning för att vi ska kunna applicera dem på våra egna liv. Vi lever i en annan värld, med helt andra kunskaper om omvärlden.

Våra moderna historier däremot är produkter av den världen vi lever i här och nu. De är skapade av oss, för oss och de stämmer i många fall bättre överens med våra egna erfarenheter och kunskaper. De har inte millennier på nacken, men det hade inte de grekiska myterna heller från början. De överlevde under så lång tid för att människor såg värdet i dem och förde dem vidare. Det finns inget som säger att vi inte kan göra samma sak med moderna berättelser som tilltalar oss.

Därför tänkte jag dela med mig av dessa två underbara berättelser från blogen No Unsacred Place. Läs och njut!

The Story of Dog

The Children of Vulture

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s