Lussekatter!

Jag bakade i och för sig lussekatterna för längesen, redan i början av november när jag var och hälsade på familjen. Men nu börjar det ju äntligen dra ihop sig till att äta dem! (som om jag låtit dem ligga orörda i frysen fram till nu…)

Lussekatter, berättade Sandra över en fika, har inte alls fått sitt namn från Lucia, som jag tagit för givet. Lusse är i det här fallet rena motsatsen till den väna, rara lilla Lucia, nämligen Lucifer.

Det finns en väldigt gammal tradition att ge bröd form av symboler för olika syften, ett slags brödmagi, så att säga. Traditionen med lussekatter härstammar från Tyskland på 1600-talet. En sägen hävdar nämligen att djävulen i kattskepnad ägnade sig åt att ge barnen stryk. Jesusbarnet däremot ska enligt samma sägen dela ut bullar till snälla barn.

I Tyskland på 1600- talet använde man således bullar till att skrämma bort djävulen och dra till sig de goda krafterna. Bullarna fick form av olika symboler, t ex solkors, och färgades med saffran eftersom kryddans solgula färg ansågs skrämma bort den ljusskygge djävulen. Eftersom djävulen ofta kallades Lucifer, fick bullarna namnet lussebullar eller lussekatter.

Lussekatten kom till Sverige på 1600-talet, men inte förrän man på 1800-talet började fira Lucia spreds den till hela landet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s