Hundnördstrivia

Det här skrev jag egentligen till min hundblogg, som fått alldeles för lite uppmärksamhet av mig på sistone, men jag tänkte att jag lika gärna kunde posta det här också.

Var på bibblo häromdagen och lånade Människan och naturen, etnobiologi i Sverige 1, som till min hundnördsglädje innehåller ett kapitel om hundar.

Där finns t ex några tips på vad man som nybliven hundägare kan göra för att få hunden att stanna i sitt nya hem: i Skåne klippte man hår från tre ställen på hunden och la i ett hål i husväggen som sedan pluggades igen. Då skulle hunden trivas och stanna.

Ett annat sätt som tydligen har varit vanligt på flera håll i Sverige var att lägga en bit bröd i vänstra armhålan så att den blev fuktad av svett och sedan ge hunden. Mest effektiv var den här metoden säkert om man uttalade en formel samtidigt, som t ex denna ”Såvitt som fan följer länsman, så visst som din svans följer dig, så visst ska du alltid följa mig”

En norrländsk metod var att stryka hunden mothårs över ryggen med en sopkvast i farstun och sedan kasta kvasten över vänstra axeln ut genom dörren. Ett annat alternativ var att spotta hunden i halsen (jag skulle vilja se någon försöka spotta Nemi i halsen…)

Ville man att hunden skulle bli en bra jakthund, kunde man ta hår från en bra jakthund, bränna det till pulver och sedan blanda det i sin hunds mat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s