Myskmadra!

Myskmadra -kan man annat än älska något som heter så?
Nej, naturligtvis inte. Myskmadran är en liten älskling med sina långsmala blad som sitter i rosetter runt stjälken så att den ser ut som en hel galax av små djupgröna stjärnor och vita pytteblommor.

Myskmadran har en hemlighet som den bara delar med sig av till den som blir så betuttad av den att hon plockar hem och torkar för att kunna behålla. Den har nämligen en helt underbar doft som först kommer till sin rätt när den är torkad.

Det är också en användbar liten växt. Doften lär hålla malen borta från garderoben. Den kan även användas till smaksättning av drycker och mat, eller till ett lugnande örtte.

Under medeltiden användes den som medicinalväxt. Den sägs stimulera matsmältningen och levern, samt verka lätt urindrivande och antiseptiskt. Katolikerna ska ha använt den i kyrkor och katedraler för att hålla ondskan borta.

Ett varningens ord dock: Ett av de ämnen som bidrar till den här lilla vännens doft är kumarin (som för övrigt även finns i kanel), som kan ge huvudvärk och yrsel i stora doser. Kraftiga överdoser kan leda till mycket allvarliga skador eller i extremfall döden. Ingenting bör överdrivas, inte ens myskmadrekonsumtion, alltså.

Det här enkla myskmadrereceptet kommer från SVTs program trädgårdsfredag:

Äppelmos med myskmadra
Beräknat för 4 portioner

1 ½ kg äpplen
2 dl socker
1 dl vatten
2 msk torkad myskmadra

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena.
Koka de skalade äpplena tillsammans med socker och vatten i en kastrull under lock tills äpplena har kokat sönder.
Tillsätt finhackad torkad myskmadra och häll genast upp i ren glaskonserv, sätt på locket och vänd burken uppochner under nedkylningen – då bildas det ett vaccum som förlänger hållbarheten.
Förvara helst svalt och mörkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s