Hel-kväll

I söndags hade Vanadis södras Malmöavdelning svartmånemöte i vanlig ordning. Alltid lika spännande och trevligt. Den här gången stod det Hel på programmet, vilket flera av oss hade gjort en stor affär av i förväg eftersom det verkade så allvarligt och ganska dystert.

Hel är nämligen dödsgudinnan i den nordiska mytologin. Hon härskar över ett tämligen trist och oangenämt rike dit de av de döda kommer som helt enkelt inte har turen att dö på ett lite mer heroiskt sätt och på så vis få tillträde till något av de andra, trevliga dödsrikena. Dock förflöt mötet utan allt för mycket skräck och ångest, så de stora affärerna visade sig vara helt i onödan.

Vi pratade lite om våra egna erfarenheter av döden, som av förklarliga skäl var ganska begränsade eftersom ingen av oss riktigt provat på det. Däremot finns det något som påminner om döden och som vi allihop har upplevt, nämligen stora förändringar.

Ibland ändrar saker på sig som får jättekonsekvenser för oss även om vi inte riktigt kan påverka det. Vi kan hamna i omständigheter där något måste ändras för att vi ska kunna gå vidare i livet, trots att vi inte vet hur framtiden kommer att te sig. Om vi har riktig otur kan vi t om hamna i situationer där vi känner oss döda inombords eller där vi faktiskt tror att vi kommer att dö.

De här upplevelserna formar oss och transformerar oss så mycket att vi kan känna oss som helt nya människor när vi väl kommer ut på andra sidan. Vi har inte dött i ordets rätta bemärkelse, men en del av den personen vi var innan har dött, för att ge plats för det nya.

De här förändringarna är skitjobbiga när man står mitt i dem. Det kan vara skrämmande och det kan krävas enorma ansträgningar av oss för att vi ska ta oss igenom. Ibland kan det kännas helt överväldigande eller hopplöst och man kan vara på väg att ge upp. Det känns ungefär som man föreställer sig att det känns att vara i Hels rike. Men de allra flesta av oss tar sig ut ur det till slut.

Kloka Sofia (passande namn, för övrigt) hade förberett en möjlighet för var och en av oss att initiera en förändring i våra liv, med hjälp av förändringsmagi. Det rörde sig kanske inte nödvändigtvis om så stora och omvälvande förändringar den här kvällen, men möjligheten fanns åtminstone för den som kände behovet.

När det var klart slappade vi med lite tärningsspel. Det fanns säkert ett pedagogisk skäl till det också, men framförallt var det roligt, eftersom vi alla hade tagit med presenter att spela om. Mysimys.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s