Kvinnors rätt att välja

Läser på dn.se att den fransk domstol dömt ut böter till två kvinnor för att ha burit heltäckande slöja, en så kallad niqab. Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite beklämmande. Vad hände med kvinnors rätt att själva välja vad de ska ha för kläder?

Visst kan man tycka idén om att kvinnor bör dölja sig under en massa tyg är skev. Och visst kan man ifrågasätta hur frivilligt det egentligen är när någon väljer sån klädsel och hur mycket som beror på omgivningens förväntningar och socialisering. Men hur frivilliga är i så fall andra val vi gör? Varför är kvinnor sådana offer för socialisering och påtryckningar utifrån, just i deras val av klädsel, att de inte själva kan avgöra vad som är bäst för dem som individer?

Om en kvinna är uppvuxen med att andra kvinnor i hennes närhet alltid burit niqab offentligt och själv har gjort det i hela sitt vuxna liv, skulle man inte kunna tänka sig att sagda kvinna känner sig en smula blottad om hon plötsligt måste sluta med det för att det har blivit förbjudet? Jag skulle inte uppskatta att bli tvingad att bära niqab, men ärligt talat skulle jag inte uppskatta en lag som tvingade mig att bära mer avslöjande kläder än de jag är van vid heller. Var ligger friheten i att tvingas ifrångå det man känner sig bekväm i -även om man kan ifrågasätta traditionen som ligger bakom?

Varför är det en rättighet som måste försvaras att få visa upp sig i nästan inga kläder alls inför alla och en var; vänner, familj och främlingar, män som kvinnor, äckliga gubbar på bussen och sliskiga tonåringar på stranden, samtidigt som rätten att få dölja sig från oönskade blickar (för tro mig -inte bara söta, snälla killar tittar) kan avfärdas som en produkt av kvinnoförtryck som bör lagstiftas emot?

Är det verkligen rätt väg att gå att i kvinnliga rättigheters namn inskränka kvinnors möjligheter att själva välja klädsel? Är det inte lite underligt att å ena sidan hävda att kvinnor ska ha samma rättigheter som män; att de är lika kapabla till självbestämmande som män, lika intelligenta som män, och samtidigt lagstifta om vad de får och inte får ha på sig? (när kommer förbudet mot cykelbyxor för män??)

Är det så mycket bättre att förbjuda kvinnor att bära niqab än att t ex förbjuda dem att bära bikini? Hur kan en inskränkning i kvinnors frihet ge dem mer och bättre rättigheter? Kommer det stoppa män från att misshandla? Kommer det skydda kvinnor från våldtäkt? Kommer vi får lika hög genomsnittslön som männen, när vi visar upp oss i all vår prakt för att vi inte har något val?

Om man verkligen är bekymrad över kvinnors rättigheter och möjligheter; om man verkligen är oroad över vilka värderingar som styr våra val och hur vi behandlar våra medmänniskor, så finns det kanske viktigare saker för lagstiftare, poliser, domare och folk i allmänhet att lägga sin energi på, än vad vi damer har på oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s