Vad gillar du egentligen?

Ibland händer det att vi helt tappar bort oss själva. Det kan vara att det händer väldigt många olika saker på en gång eller att vi har så mycket att göra att vi blir för stressade för att tänka på något annat. Eller så gör vi saker av gammal vana, utan att fundera på om vi har lust eller egentligen behöver göra dem.

Ibland kan det vara nödvändigt att bara koncentrera sig på Det Viktigaste. Men ibland blir vi så uppslukade av en enda sak att vi glömmer bort att det finns annat som också är viktigt och att vi då och då behöver få en paus ifrån det vi anser vara Det Viktigaste för att må riktigt, riktigt bra.

Ibland så går det så långt, att när man står där och det är dags att ta en paus från Det Viktigaste och ägna sig åt något annat fint, så inser man att man har glömt bort vad man egentligen tycker är fint och att man inte vet vad man ska ta sig för, nu när man kan göra vad man vill. Man har varit så upptagen att man helt glömt bort vad det är man egentligen gillar att göra.

Pernille Melsteds dejlige bok Find din passion på 4 uger är en inspirationsinjektion för den som råkat gå lite vilse i vardagen (och ids läsa på danska). T ex föreslår hon att vi tar en tur längs Memory Lane och försöker minnas vad vi tyckte om att göra som barn eftersom det kan ge värdefulla ledtrådar till vad vi tycker om nu, men som vi kanske inte har tänkt på.

Så gör en lista med saker du tyckte om att göra innan du fyllde 18. Ta god tid på dig att dra dig till minnes, hela vägen tillbaka till dagis. Hoppa inte över något du tyckte om bara för att det verkar fånigt eller barnsligt. När du gjort klar listan och är säker på att du fått med allt ska du nämligen fundera på varför du tyckte just de här sakerna var roliga.

Vad var det som var så kul med Barbie egentligen? Var det att välja fina kläder till henne eller att hon lagade så eleganta middagar till sina väninnor? Varför var det så roligt att spela fotboll egentligen? Var det sammanhållningen i laget eller var det tävlingsmomentet eller att få vara vara ute i friska luften? Varför var det så spännande med fysik i skolan? Var det för att det var intressant att få reda på hur världen fungerar eller var det för att det var en utmaning att räkna ut saker och ting?

När vi har rotat runt lite i varför är det dags att fundera ut hur vi kan använda våra slutsatser till att förgylla vårt liv här och nu. Om nu bild var så roligt i skolan, varför inte prova att måla lite, kanske rent av gå en kurs? Om fotbollen var kul för att man fick vara ute i friska luften skulle du kanske prova på fiske eller att börja löpa? Om det roligaste i hela världen var att se Jonas Wahlström visa djuren på Skansen på tv kunde det kanske vara dags att fundera på om ridlektioner kunde vara kul? Eller dykcert? Eller fågelskådning? Eller att läsa mer om varför din galna katt beter sig som den gör?

Om det roligaste var att välja kläder till Barbie, skadar det kanske inte att låna någons symaskin, titta på lite mönster och köpa ett helt vilt snyggt tyg. Om du gillade fysik i skolan så vore det kanske ganska kul att sätta sig och bläddra i något populärvetenskapligt magasin eller lösa sudoku eller läsa en bok om öööhh… något ööööhhh… fysiskt fenomen…?

(och om du var gladast när du fick sitta och skriva ner allsköns påhitt, måla, leka med lego och pyssla i stallet så borde du kanske skaffa dig ett par hundar och en blogg)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s