Döden döden

Passerade muslimska gravplatsen idag på hundpromenaden. Spridda runt om på området stod små grupper av människor och ungefär i mitten av alltihop var det en stor jordhög, så jag utgår ifrån att det var en jordfästning på gång. Jag brukar alltid bli ganska illa till mods vid tanken på att någon har dött och det blev jag den här gången också, men den här gången började jag tänka lite också. I de här 11 septembertiderna har det pratats väldigt mycket om terror och krig och motsättningar. Det är så lätt att hamna i ett vi & dem-tänk; att koncentrera sig på skillnaderna.

Vi tror olika om vad som händer efter döden. Vi tror olika om hur man ska leva för att få det bra efter döden. Vi tror olika om hur de döda ska hedras och begravas. Olikheter, olikheter, olikheter. Kanske är det bättre för alla om vi börjar koncentrera oss på det vi har gemensamt istället. Det borde dessutom vara mycket lättare egentligen, för det vi har gemensamt är så mycket mer än det som skiljer oss åt. Skillnaderna ligger i detaljerna. De stora, viktiga sakerna har vi gemensamt.

Alla har vi en gång blivit födda. Alla upplever tragedier någon gång i sina liv. Alla mister vi någon vi älskar. Alla får prova på att sörja och sakna. Och vad vi än tror kommer hända efter döden, kan vi alla vara säkra på att vi kommer att dö en dag. Var och en av oss, vem, vilka eller vad vi än tror på. Och kanske, kanske är det någon som kommer att sakna oss lika mycket som vi saknar dem som vi själva har mist.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s